”Datorită vouă, am realizat și eu dimensiunile piesei mele”– Eugen Ionescu despre spectacolul ”Rinocerii”, montat la Teatrul de Comedie din București în 1964

667
Eugen Ionescu, portret de Adina Romanescu, 2010
Eugen Ionescu, portret de Adina Romanescu, 2010

totus mundus agit histrionem rubrica leviathan ro logoÎn 23 mai 1965, la Teatrul Națiunilor de la Paris s-a jucat cu mare succes spectacolul Teatrului de Comedie din București cu Rinocerii de Eugen Ionescu, avându-i în distribuție pe Ion Lucian și Radu Beligan, în regia lui Lucian Giurchescu (premiera bucureșteană: 10 aprilie 1964). La Paris a fost un adevărat triumf, spectacolul fiind foarte apreciat și de autorul prezent în sală.

Distribuția completă a spectacolului Rinocerii de la Teatrul de Comedie și galerie foto: click aici.

rinocerii-eugen-ionescu-ion-lucian

Prima piesă de Eugen Ionescu montată la Teatrul Naţional Radiofonic este Lecţia, difuzată în premieră în 19 martie 1968, cu Octavian Cotescu, Rodica Tapalagă, Dodi Caian în regia lui Lucian Giurchescu, folosind traducerea Elenei Vianu. După această dată, din motive uşor de imaginat, dramaturgia lui Eugen Ionescu nu a mai putut intra în repertoriu. Abia în toamna lui 2003 (12 octombrie), este transmisă în premieră Rinocerii, în regia lui Lucian Giurchescu, varianta radiofonică a spectacolului din 1964, de la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

În iunie 1967, scriitorul Manase Radnev, redactor pe atunci al emisiunilor teatrale TV, i-a luat un interviu lui Eugen Ionescu pentru Televiziunea Română, interviu care urma să prefaţeze montarea piesei Noul locatar, în regia lui Cornel Todea, cu Ştefan Mihăilescu-Brăila în rolul principal. Această convorbire, înregistrată în studiourile Televiziunii Franceze şi nu în locuinţa dramaturgului din Bulevardul Montparnasse, este singurul interviu acordat de Eugen Ionescu nu numai televiziunii, ci întregii prese româneşti după război până la revoluţia din Decembrie 1989.

Ion Lucian. Sursa foto: Teatrul Excelsior
Ion Lucian. Sursa foto: Teatrul Excelsior

Folosind și înregistrarea sonoră a acestui interviu unicat, Manase Radnev și Pușa Roth au realizat în 2004 emisiunea Eugen Ionescu – ieri și azi (difuzată la Radio România Actualități, 26 aprilie 2004, ora 23.03). Astăzi vă oferim prețioasa mărturie a lui Ion Lucian (22 aprilie 1924–31 martie 2012, București), făcută în această emisiune.

Copyright © Radio România, Pușa Roth, Manase Radnev.

Teatrul Național Radiofonic: Rinocerii de Eugen Ionescu, regia Lucian Giurchescu, 2003

Copyright © Radio România.

Vezi arhiva rubricii Totus mundus agit histrionem

Arhiva rubricii Theatrum

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.