Prima reprezentaţie de operă în limba română, cu „Norma” de Vincenzo Bellini (20 februarie 1838)

776
Bellini-Norma-original_cast-detail

fila de calendar rubrica leviathan.roÎn urmă cu 186 de ani (20 februarie 1838) avea loc prima reprezentaţie de operă în limba română, cu Norma de Vincenzo Bellini, susţinută de elevii Conservatorului Filarmonic-Dramatic din Iaşi.

Premiera absolută a operei Norma, pe un libret de Felice Romani (în limba italiană), după tragedia cu același titlu de Alexandre Soumet, a avut loc la Teatrul Scala din Milano în 26 decembrie 1831.

Opera integral cu Maria Callas (Norma), Franco Corelli (Pollione), Christa Ludwig (Adalgisa), Nicola Zaccaria (Oroveso). Dirijor: Tullio Serafin, Scala din Milano. Înregistrare discografică, LP 1972

Aria cu cor „Casta diva” (actul I) – Maria Callas. Orchestra și Corul Operei Naționale din Paris, dirijor: Georges Sebastian. Înregistrare live, Palatul Garnier, Paris, 19 decembrie 1958.

Duetul „Mira, o Norma” (actul al II-lea) – Anna Netrebko, Elīna Garanca

Arhiva rubricii Filă de calendar

3 COMENTARII

  1. Sa precizam ca inregistrarea integrala de studio a operei “Norma”, de Vincenzo Bellini, pe care o exemplificati, cu soprana Maria Callas (Norma), tenorul Franco Corelli (Pollione), mezzosoprana Christa Ludwig (Adalgisa) si basul Nicola Zaccaria (Oroveso), Orchestra si Corul Teatrului “Scala” din Milano, dirijor Tullio Serafin, a avut loc in 1960, fiind a doua inregistrare de studio a capodoperei belliniene cu Maria Callas. Prima a fost in 1954.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.