De 20 de ani cu Radio Trinitas

1093
Radio Trinitas 20 de ani leviathan.ro

Radio Trinitas împlineşte astăzi, marți, 17 aprilie 2018, 20 ani de emisie. În 17 aprilie 1998, Vinerea Mare, a avut loc prima transmisiune din turnul Mănăstirii ieşene Golia pe frecvenţa 92,7 Mhz.

Postul de radio Trinitas al Patriarhiei Române a fost înfiinţat în anul 1996, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în vremea slujirii sale ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

La Radio Trinitas ascultătorii pot audia zilnic Sfânta Liturghie, Vecernia și alte slujbe, dar și emisiuni despre evenimentele religioase. De asemenea, pot asculta programe de folclor românesc, știri și dezbateri despre probleme actuale ale vieții sociale și culturale.

La începutul anului trecut, Radio Trinitas a lansat o nouă versiune a aplicației sale pentru dispozitive iOS. Cu un nou concept de design, aplicația a fost rescrisă de la zero și actualizată la ultimul sistem de operare Apple și arhitectură 64biți.

Printre noutățile aplicației se regăsesc: live streaming Radio Trinitas, știrile Basilica.ro în limba română, programul radio, abonare la notificări emisiuni.

În data de 11 decembrie 2013, Radio Trinitas a primit Diploma de Excelenţă pentru Cultură din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Postul de radio al Patriarhiei Române emite în prezent pe 52 frecvențe terestre ce acoperă peste 85% din teritoriul României. Acestora li se adaugă o frecvență via satelit pentru Europa. Emisiunile se realizează în studioul central de la București și în studiourile locale de la Iași, Sibiu și Craiova.

radio trinitas studio microfonIstoric Radio Trinitas

Două decenii cu Radio Trinitas

Radio Trinitas emite de 20 ani. În 1998, un grup de tineri entuziaşti punea pe picioare, la Iași, un proiect iniţiat de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei de atunci, astăzi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel. Pentru acei tineri, Radio Trinitas era o mare provocare, dar pentru Biserică, un proiect vital. Primul post de radio din istoria Bisericii noastre şi-a început emisia în Vinerea Patimilor, la 17 aprilie 1998, cu slujba Deniei Prohodului Domnului, transmisă în direct de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

După entuziasmul începuturilor, a urmat o perioadă de maturizare și consolidare a  echipei redacționale, a mijloacelor tehnice și conținutului editorial prin care Biserica, prin radioul amenajat în curtea Mănăstirii Golia (în câteva mici spații ale turnului clopotniță) încerca să ajungă la sufletele românilor. 

Extindere și dezvoltare

Odată cu anul 2004, Anul omagial ”Ştefan cel Mare şi Sfânt – 500”, Radio Trinitas și-a extins rețeaua terestră de emițătoare de la nivel local la nivel regional, urmând apoi extinderea la nivel national.

Primul post de radio creştin ortodox din ţara noastră emite astăzi pe 52 frecvențe terestre funcționale acoperind peste 85 % din teritoriul României, la care se adaugă trei frecvenţe via satelit, prin care programele sale pot fi recepţionate în Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, America de Nord, iar în toată lumea prin internet, accesând www.radiotrinitas.ro.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la inauguarea studioului din Bucuresti, când Radio Trinitas a devenit post național – 2007
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la inaugurarea studioului din București, când Radio Trinitas a devenit post național – 2007

Chiar dacă s-a extins la nivel național, modul de adresare devenind unul generic, Radio Trinitas a căutat să rămână aproape de ascultătorii săi din fiecare zonă a țării. Astfel că, pe lângă studioul central de la București, care susține cea mai mare parte a programelor, emisiunile care se adresează publicului regional sunt realizate în studioul istoric de la Iași, care a început în 1998, în studioul de la Craiova care funcționează din 2008, și în studioul de la Sibiu, deschis în 2009. Din 30 noiembrie 2012, Radio Trinitas are relații de colaborare cu radiourile eparhiale și studiourile eparhiale din țară: Radio Renașterea de la Cluj, Radio Reîntregirea de la Alba Iulia și studioul Învierea de la Timișoara.

Filosofia editorială, concept și definiție 

Radio Trinitas se adresează tuturor categoriilor de ascultători, iar emisiunile sale se edifică cu sobrietate și delicatețe pe o arie largă de preocupări. Deşi este un post de radio al Bisericii, nu este strict religios, în programele sale zilnice fiind alocate spaţii ample emisiunilor informative, dialogurilor culturale, științifice şi sociale, muzicii clasice, populare şi uşoare, problemelor referitoare la viaţa social-culturală a comunităţii. Publicul are posibilitatea să asculte zilnic Sfânta Liturghie, Vecernia, Rugăciunile de seară şi dimineață, Miezonoptica, precum şi programe speciale de educaţie religioasă.

Conceptul editorial Radio Trinitas a venit să ocupe un loc liber, să aducă ce lipsea în audiovizualul românesc, adică spiritualitatea ortodoxă, legătura dintre credinţă şi cultură. Așa se face că la microfonul Radio Trinitas s-au aflat mari personalități din lumea eclesială mondială, dar și națională, precum și personalități culturale și intelectuali cu renume în spațiul românesc și international.

imagine radio trinitas

Radio Trinitas abordează în mod diferit viața socială și spirituală. În cei 20 ani de activitate neîntreruptă, şi­-a definit o personalitate proprie în mass-media, prin sobrietate, totodată, și optimism creştin, prin obiectivitate în oglindirea evenimentelor şi prin preocuparea de a contribui permanent la educaţia religioasă, morală şi civică a ascultătorilor. Astăzi, în peisajul mediatic românesc, Radio Trinitas îşi exprimă propria identitate prin vocaţia sa de instituţie misionară a Bisericii. Este un radio religios, cu o identitate bine definită, de promotor al frumuseţilor Ortodoxiei şi al actualităţii bisericeşti, un mesager constant al valorilor culturale româneşti în dialog cu valorile culturii universale şi o punte de legătură între românii din ţară şi cei aflaţi departe de patria-mamă, dar care prin limbă, credinţă şi cultură sunt mereu împreună.

Cu o emisie 24 de ore din 24, Radio Trinitas s-a afirmat ca o voce distinctă și apreciată în universul mediatic românesc încă din primii ani. Astfel că în anul 2004, Consiliul Național al Audiovizualului i-a oferit premiul pentru cel mai bun radio local din România în anul 2003. Continuându-și misiunea de promovare a valorilor culturale românești, Radio Trinitas a primit la 11 decembrie 2013, din partea CNA, Diploma de Excelența pentru Cultură.

Datorită deschiderii sale europene şi promovării valorilor autentice ale civilizaţiei creştine, Radio Trinitas are relaţii de cooperare cu mai multe posturi de radio de pe continentul nostru, din toamna anului 2001 fiind membru al Conferinţei Europene a Radiourilor Creştine, alături de alte prestigioase instituţii mediatice, în 2006 organizând la Iași această conferință.

”Dintre toate radiourile confesionale din țară, Radio Trinitas este singurul care abordează legătura dintre viața socială și viața Bisericii. Privește omul nu numai în drumul lui către veșnicie, ci și ca pe un om al societății care are nevoie de informații care îi descriu viața de zi cu zi, pe de o parte. Pe de altă parte, Radio Trinitas are între obiectivele sale și promovarea culturii și educației, într-o vreme în care se vorbește despre mass-media ca un factor de informare, și nu de educare. Radioul Trinitas se încăpățânează să afirme, având această experiență de 20 de ani, că prin media se poate face cultură, se poate face educație.” Ciprian Olinici, consilier patriarhal.

Comunicat al Radio Trinitas

Ascultă Radio Trinitas

Program Radio Trinitas

Arhivă emisiuni

Fonotecă

Pagina de Facebook Radio Trinitas

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.