De Ziua Ta, cu „Nino Nino”

73
Nino Nino 15 ianuarie 2022

logo zambetul uneste articoleCu acest îndemn, copiii din grupul „Nino Nino” s-au întâlnit sâmbătă, 15 ianuarie 2022, în parcul Grădina Mare din Brăila, la statuia marelui poet Mihai Eminescu pentru a aniversa 172 de ani de la naşterea sa, dar şi pentru sărbătorirea zilei de naştere a Nirei Guedenon, membră a grupului, care a împlinit 9 ani.

Trecerea peste timp de la 172 de ani la 9 ani nu este mare. Este doar o clipă dintr-un zbor al gândului creator spre magia copilăriei.

Soarele generos, prezent şi el la această sărbătoare, i-a învăluit pe copii cu strălucire şi căldură, petrecând această zi cu dor de frumos, în bucurie şi lumină.logo bibl jud braila

Spre surprinderea lui Lică Barbu, coordonatorul grupului, care a venit pregătit cu câteva poezii din opera lui Eminescu spre a fi recitate de copii, aceştia cunoşteau multe poezii şi, nerăbdători, au recitat câteva fragmente din poezii aşa cum ştiau ei, fără nicio regie sau vreo repetiţie.

Roxana Ioana Dan,  cea mai îndrăzneață, a recitat poezia Revedere, Daria State a recitat, mai mult şoptit, Ce te legeni…, Nira Guedenon, sfioasă, firesc, era şi ziua ei, a recitat poezia Mai am un singur dor, iar Alma Guedenon (Vrăbiuţa), cu voce tare, a recitat Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie! de s-au adunat câteva stoluri de vrăbiuţe curioase, să priceapă ce vrea să spună „surata” lor. Miţi, Maria Dan, surioara Roxanei, a ciripit şi ea poezia Somnoroase păsărele de ne-a făcut să zâmbim, pentru că doar ea înţelegea ce spunea pe „păsăreasca” ei vorbire.

Şi nu mică a fost surprinderea lui Lică Barbu, pregătit să le prezinte câteva date despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu, că fetele ştiau foarte multe despre acest subiect. Ştiau unde s-a născut, ştiau că Eminescu a scris multe basme, ştiau că a fost prieten cu Ion Creangă, dar ce nu ştiau? Roxana ştia că Eminescu a fost redactor-şef  la ziarul „Timpul”, iar Daria ştia că pe Eminescu, după numele de familie, îl chema Eminovici. Lică Barbu a rămas cu vorba-n aer, dar şi bucuros că are în grup aşa copii minunaţi.

Nira Guedenon
Nira Guedenon

Nira Guedenon, emoţionată de urările copiilor şi ale lui Lică Barbu, ia servit pe toţi cu bombonele de ciocolată spunând doar atât: „Vă mulţumesc!”

„În ziua când a păşit printre fetiţele din grup, Nira se simţea ca o străină. Ceva în sufletul ei, o încătuşa la vorbe şi priviri. Nu era teama de ceva nou. Era bunul-simţ de a nu deranja.

Fetele au primit-o cu dragoste şi voie bună. Nira prindea viaţă. Locul ei la «Nino Nino» era rezervat de mult, iar ea căuta să-l descopere.

Duioşia de pe chipul Nirei ne reţinea să-i dăm o poreclă şi, totuşi, fetele au botezat-o Creţulina pentru părul ei creţ, exotic, fascinant. I-a plăcut.

Încet, încet am provocat-o să participe la momente artistice, la activităţi desfăşurate în oraşul Brăila, iar Nira s-a deschis ca o floare.

Acum, Nira cântă, recită, zâmbeşte cu adevărat. A legat prietenii cu celelalte fete şi a devenit un «Nino Nino» autentic. Nira a căpătat multă încredere în ea.

Îţi mulţumim, Creţulino, pentru alegerea ta în această călătorie numită «Nino Nino»! Te iubim!”, ne-a spus Lică Barbu despre sărbătorita zilei, pentru că, aşa cum e și firesc, cunoaşte aproape totul despre fiecare copil din grup, atât despre cei care au trecut prin proiectul „Zâmbetul uneşte” cât şi despre cei care sunt activi în acest moment.

Aşa cum am mai spus, începând de anul acesta „Nino Nino” se constituie într-un grup de reporteri, prezentând publicului de pretutindeni Brăila aşa cum este sau a fost, mergând prin parcuri, pe străzi, în şcoli, la obiective istorice sau economice, stând de vorbă cu brăilenii şi cu personalităţi culturale sau administrative.

Grupul se va numi „Nino Nino şi Brăila”.

Şi ca să fie totul bine înțeles, la această întâlnire s-au filmat câteva cadre în care copiii declară ceea ce au de gând să facă în calitate de mici reporteri sau de reporteriţe, mă rog.

Filmarea nu s-a finalizat. Miţi a început să se vaiete că-i e foame şi, în cor, fetele au început să scandeze pe stradă „Vrem pizza! Vrem pizza! Vrem pizza!”

Trecătorii s-au oprit miraţi şi-l priveau pe Lică Barbu ca pe un om incapabil, care nu vrea să asculte de dorinţa copiilor.

Neavând încotro, ştiind că acesta-i obiceiul la fiecare întâlnire, Şefulicuţă s-a oprit din drum, a strâns din buze şi a dat comanda: „Bineee! Hai la pizza!”

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

https://www.youtube.com/channel/UCmkAUJKMxL4VjfZyjcIPkhA

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.

zambetul uneste

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.