Declarație de presă despre schimbarea conducerii Festivalului „Enescu” din partea Directorului Executiv al Festivalului „Enescu”, Mihai Constantinescu

45
Dirijorul Cristian Măcelaru (în centru), Mihai Constantinescu, Director executiv al Festivalului „Enescu” (stânga). Sursa foto: Festivalul „Enescu”
Dirijorul Cristian Măcelaru (în centru), Mihai Constantinescu, Director executiv al Festivalului „Enescu” (stânga). Sursa foto: Festivalul „Enescu”

logo George Enescu International Festival 2021În urma întâlnirii avute ieri cu Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și cu Consilierul prezidențial pentru Cultură, Sergiu Nistor, cu privire la viitorul Festivalului Internațional „George Enescu”, Directorul Executiv al Festivalului, Mihai Constantinescu, face următoarea declarație de presă:

„Nominalizarea dirijorului Cristian Măcelaru ca Director Artistic al Festivalului «Enescu» este de bun augur pentru menținerea acestui eveniment în top 5 mondial. Am încredere că Cristian Măcelaru are talentul și capacitatea de a contribui la dezvoltarea în continuare a Festivalului, valorificând tot ceea ce a fost construit bine până acum și găsind direcții artistice noi pentru a îmbogăți oferta făcută publicului. Mă bucur că dirijorul Cristian Măcelaru, a cărui candidatură la funcția de Director Artistic, am susținut-o, a acceptat această provocare! 

Cristian Măcelaru. Foto: Alex Damian, Festivalul „Enescu”, 2021
Cristian Măcelaru. Foto: Alex Damian, Festivalul „Enescu”, 2021

Cu toate acestea subliniez și public ceea ce am susținut în toate discuțiile mele cu decidenții de la nivel instituțional: numirea unui Director Artistic bun nu garantează continuarea cu succes a Festivalului «Enescu». Un rol cheie în acest sens îl au Directorul Executiv, care trebuie să aibă un anumit profil profesional, și arhitectura organizațională care stă la baza Festivalului și care are nevoie de consolidare și de modernizare, pentru a face față concurenței internaționale pe piața evenimentelor de profil. 

Am acceptat în cadrul discuției de ieri propunerea de a-i asigura consiliere lui Cristian Măcelaru, în calitate de Director Artistic, câtă vreme în funcția de Director Executiv va fi numit un profesionist care va continua să dezvolte Festivalul și Concursul Internațional «George Enescu», menținând ancorarea acestuia și a României în cultura internațională de nivel înalt. 

În ce mă privește, eu voi ieși la pensie în această toamnă. Până atunci, ca în ultimii 30 de ani, voi continua să lucrez pentru Festivalul «Enescu». Parte din această muncă o reprezintă un set de propuneri strategice pentru consolidarea acestui eveniment atât de iubit în țară și în străinătate și un profil profesional pentru viitorul său director executiv.

Capacitatea Festivalului Internațional «George Enescu» de a supraviețui actualei duble schimbări a conducerii sale, la nivel executiv și artistic, este un test de maturitate pentru evenimentul pe care l-am servit în ultimii 30 de ani. Îmi doresc ca Festivalul să treacă acest test de maturitate și voi face ceea ce pot pentru a contribui la succesul său. 

Vreau să-i mulțumesc public Maestrului Vladimir Jurowski pentru contribuția complexă pe care a avut-o la înflorirea Festivalului în ultimii 6 ani. Este un exemplu pentru ce înseamnă să fii un director artistic care servește cu viziune și cu loialitate proiectul cultural a cărui ghidare a acceptat-o. De asemenea, îi mulțumesc Maestrului Zubin Mehta pentru faptul că de 6 ani este Președintele de Onoare al Festivalului și Concursului Internațional «George Enescu», fiind o garanție pentru calitatea lor artistică la nivel internațional”.

Comunicat al Biroului de Presă al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, a fost partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal găsiți toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, pp. 47–49 puteți citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.