”Descoperă scriitorul din tine!” Leviathan – concurs cu premii

209
Fotografii de la Bookfest 2019 de Mirela Nicolae
Fotografii de la Bookfest 2019 de Mirela Nicolae

logo carte rubrica leviathan.roA XIV-a ediţie a Salonului Internațional de Carte Bookfest (29 mai – 2 iunie 2019) a debutat miercuri, 29 mai 2019 în Pavilionul B situat în complexul expoziţional de la ROMEXPO București. Zeci de editori români îşi aşteaptă cititorii până duminică seara, oferind reduceri de până la 65% (Editura Rao) într-un spaţiu modern şi generos.

Ȋn cele trei zile de până acum, nenumărate grupuri de elevi au trecut pragul Bookfest deoarece, la final de an şcolar, multe din instituţiile de învăţământ bucureştene au ales să dedice această săptămână programului ”Școala altfel”, incluzând astfel şi manifestările dedicate Zilei Internaţionale a Copilului (1 Iunie).

Și editurile care expun la Bookfest s-au pregătit pentru această zi care omagiază vârsta inocenţei şi, indiferent de profilul lor, prezintă la standuri titluri de carte pentru copii şi adolescenţi.logo editura nomina

Unul dintre cei mai cunoscuţi editori de carte şcolară şi educaţională de la noi, singurul editor român care participă de peste un deceniu la cel mai important târg internaţional de carte pentru copii, organizat în lume, este vorba de Târgul de Carte de la Bologna, Italia, Bogdan Vîlceanu, directorul Editurii Nomina, şi-a diversificat oferta din 2019 cu două titluri foarte populare pe piaţa de carte europeană: ”Pentru cei mai mici cititori şi iubitori de lectură, mă refer la copiii care au vârsta cuprinsă între 2-4 ani, am editat o serie cartonată, practic, o carte-obiect despre animalele sălbatice, cele domestice, totul asezonat cu Ștrumfii, pentru că Ștrumfii reprezintă o marcă a desenatorilor din Belgia, o marcă destul de cunoscută, internaţionalizată prin cunoscutul serial de desene animate. Mai avem o carte, proaspăt ieşită din tipar, special editată cu prilejul zilei de 1 Iunie: Lili şi oul de dragon. Este o povestire foarte frumoasă adresată copiilor care au împlinit nouă ani. Este o carte despre o fată care descoperă o lume interzisă a poveştilor. Ȋntreaga acţiune se învârte în jurul conceptului de «început». Practic, asta este omul: un început al lucrurilor şi stărilor frumoase”.

La fel ca Târgul Internaţional ”Gaudeamus, carte de învăţătură”, Bookfest reprezintă un prilej pentru autori, ilustratori, traducători şi editori de a sonda preferinţele cititorilor mai mici şi mai mari. Astfel ei creionează şi realizează o parte a planurilor editoriale viitoare. Desigur, această sondare este făcută în permanenţă de către marile case editoriale, ca în cazul Grupului Editorial Trei. 

Roxana Petrescu, PR manager la editura Pandora M din cadrul Grupului Editorial Trei crede că ”editurile au învăţat în toţi aceşti ani să vină în întâmpinarea cititorilor, mai ales a cititorilor tineri care, într-adevăr, nu mai au răbdare să citească volume care conţin multă informaţie, dar nu refuză lecturile. Chiar de curând am avut o întâlnire cu elevii de la un colegiu din Târgovişte unde copiii citeau, erau copii din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a; citeau foarte mult dar ne-au mărturisit că îşi doresc titluri potrivite vârstei lor şi cu subiecte potrivite vieţii lor, iar cărţile să aibă subiecte de acţiune, în care acţiunea să se desfăşoare pagină după pagină. Ȋşi doresc şi căţi descriptive dar preferă cărţile cu foarte multă acţiune care să se întindă pe 200-250 de pagini.”

logo mic leviathanAsociaţia Culturală Leviathan vine şi ea în întâmpinarea cititorilor români şi, în curând, le va propune iubitorilor de lectură un concurs săptămânal de eseuri, ”Descoperă scriitorul din tine!”, care va fi răsplătit prin publicarea celui mai bun eseu pe site-ul Leviathan.ro şi prin acordarea unui premiu în cărţi oferit de câteva dintre cele mai importante edituri româneşti. Eseurile vor fi scrise după o temă dată de Redacţia Leviathan, temă inspirată de ştirile şi articolele (interviuri, eseuri, reportaje, proză etc.) de pe site sau din ediţiile online ale revistei culturale trimestriale ”Leviathan” şi vor avea maximum două pagini, scrise în caracter Times New Roman, corp 12, cu diacritice. Creaţiile vor fi trimise pe adresa de e-mail: leviathan.romania@yahoo.com.

La fel cum piaţa informaţională virtuală este caracterizată de varietate, la fel este şi piaţa de carte. O afirmă clar editorul Bogdan Vîlceanu, unul dintre sponsorii viitorului concurs ”Descoperă scriitorul din tine!”: 

”Piaţa de carte românească este caracterizată de diversitate. După cum se vede sunt cărţi care apar peste Ocean şi sunt aduse foarte repede la noi. La fel se întâmplă şi cu cărţile apărute pe piaţa de carte europeană. România contează în piaţa mondială a cărţii. Ofertă este, să sperăm că vor fi şi cititori deoarece pentru ei se organizează târgurile de carte. Ca editori acordăm, în aceste zile, o mare importanţă şi sesiunii de reduceri pentru că fiecare cumpărător vrea să ia cărţi la preţuri cât mai mici.”

Aşadar, după ce porţile Bookfest 2019 se vor fi închis, lectura rămâne în atenţie prin noul proiect cultural şi educaţional pe care membrii Asociaţiei Culturale Leviathan vi-l propun, dorindu-vă lectură plăcută şi inspiraţie în scriitură şi redactare.

Coordonator de proiect, Mirela Nicolae. 

Redacția Leviathan

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.