Din calendarul zilei de 22 septembrie

18
National Geographic (1)

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_Proclamația de Emancipare

În anul 1862, Președintele Statelor Unite, Abraham Lincoln, a emis Proclamația de Emancipare prin care decreta eliberarea tuturor slavilor negri din teritoriul confederat.

*

Premiera mondială a operei „Aurul Rinului” de Richard Wagner

*

1869: Anul în care la München, în 22 septembrie, a avut loc premiera mondială a operei Aurul Rinului, prima din tetralogia Inelul Nibelungilor de Richard Wagner.

*

National Geographic Magazine

În anul 1888 apare primul număr din „National Geographic Magazine”, revista oficială a societății americane National Geographic Society, publicată lunar începând din octombrie 1888, nouă luni după fondarea societății. Revista a fost tipărită pentru prima oară în altă limbă decât în engleză în anul 1995, când a fost publicată și în limba japoneză. În octombrie 2007, revista era tipărită în 28 de limbi în afară de engleză, printre care și română. În octombrie 2007, revista avea un tiraj de 8,5 milioane de exemplare, din care 3 milioane erau distribuite în afara SUA, iar din acestea, 2,1 milioane erau tipărite în altă limbă decât cea engleză. Revista a fost lansată și în România, în mai 2003, de grupul Sanoma Hearst România. Ediția românească a fost publicată până în decembrie 2021.

*

Cursa automobilistică a fost câștigată de George Valentin Bibescu

Cursa automobilistică, organizată de ACR, în anul 1904, pe traseul București–Giurgiu–București, una din primele din țara noastră și din această parte a Europei. Cursa a fost câștigată de George Valentin Bibescu care a obținut cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, într-o cursă pe șoselele publice, cu un autoturism Mercedes de 40 CP.

*

1968: Transferul celor două temple de la Abu Simbel este finalizat.

Clădirile sunt salvate de la scufundarea în apele lacului Nasser. Salvarea templelor a început în anul 1964 de către o echipă multinațională de arheologi, ingineri și operatori calificați ai UNESCO, și a costat aproximativ 40 de milioane de dolari.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.