Festivalul-concurs Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică ”Scârț-umor” 2019

286
festivalul scart umor iasi

În perioada 14 – 16 iunie 2019, la Iași a avut loc ediția inaugurală a Festivalului-concurs Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică ”Scârț-umor” organizat de Ateneul Național Iași, Academia Veche Liberă ”Păstorel” (care a avut inițiativa organizării) și revista ”Scârț”, cu susținerea Primăriei Municipiului Iași.

Președintele de onoare al festivalului a fost maestrul caricaturist Ștefan Popa Popa’s, iar președintele juriului la secțiunea de literatură umoristică a fost George Corbu, epigramist și președinte al Uniunii Epigramiștilor din România. Din partea revistei ”Scârț” au moderat activitățile directorul și redactorul-șef al acesteia, respectiv umoriștii Vasile Vajoga și Adrian Grăjdeanu.

În cadrul festivalului au avut loc numeroase momente artistice, printre care: Ateliere de lucru cu publicul, în corturile special amenajate din Copou, strada Lăpușneanu, Piața Unirii, Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, Ateneul Național, în cadrul cărora reputați artiști plastici au realizat gratuit portretele ieșenilor și vizitatorilor ocazionali ai orașului; proiecții de filme documentare, întâlniri cu publicul, spectacol în aer liber în fața galeriilor Anticariat ”Dumitru I. Grumăzescu” (spectacol In memoriam), microrecital folk Walter Ghicolescu și Traian Lungu, moment artistic susținut de tenorul Sorin Vișan, care a îmbinat arta muzicală cu cea plastică, realizând caricaturi în timp ce cânta, precum și alte momente interesante și, bineînțeles, amuzante.

Deschiderea oficială și gala de premiere au avut loc în Sala Mare de spectacole ”Radu Beligan” a Ateneului Național și au fost moderate de directorul acesteia, Andrei Apreotesei. Cina festivă și concursul de epigrame ad-hoc (cu tema ”Vinul de Cotnari”) s-au desfășurat la atât de celebra ”Bolta Rece”. Marele premiu și trofeul festivalului au fost atribuite umoristului ieșean George Petrone.

Dintre umoriștii prezenți amintim pe: George Corbu, președinte UER, Mihai Sălcuțan, vicepreședinte UER, Florin Rotaru, secretar UER, Laurențiu Ghiță, redactor-șef al revistei ”Epigrama”, Nicușor Constantinescu, Ion Diviza, Vasile Larco, Gheorghe Șchiop, Liviu Kaiter, Petru Brumă, Petre Ioan Gârda, Cornel-Ștefan Rodean, Cătălina Orșivschi, Vali Slavu, Sanda Nicucie, Florentina Loredana Dalian. Dintre graficieni/ caricaturiști: Marian Avramescu, Leonte Năstase, Aurelian Șuță ȘAI, Viorel Corodescu COV.

În ciuda unor poticneli și modificări apărute în programul transmis inițial, scuzabile prin prisma faptului că organizatorii se aflau la prima experiență de acest gen, conchidem că Festivalul ”Scârț-umor” a scârțâit frumos, a dat o nouă dimensiune culturală Iașiului, atât de faimos în plan cultural, și ne exprimăm încrederea că următoarele ediții vor fi din ce în ce mai bune. Un lucru este cert: umorul de calitate, tot mai rar în peisajul mediatic, ar trebui promovat mai intens, lucru care se întâmplă la acest gen de festivaluri, oamenii au mare nevoie de el, iar municipiul Iași merita de mult să se înscrie pe harta orașelor umoristice, cu atât mai mult cu cât nu a dus lipsă nici în trecut, dar nu duce nici în prezent, de umoriști adevărați, aflați în linia întâi a umorului românesc.

Slobozia, 21 iunie 2019

Florentina Loredana Dalian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.