Juriul de specialitate a decis care sunt cei trei tineri muzicieni care vor intra în Finala Se cțiunii de Vioară, fiind astfel cu un pas mai aproape de a câștiga trofeul Concursului ”Enescu”: Giuseppe Gibboni (Italia), Vikram Sedona (Italia) și Orest Smovzh (Ucraina). Rezultatele au fost anunțate sâmbătă seară de juriul de specialitate format din Pierre Amoyal (președintele juriului), Salvatore Accardo, Agustin Leon Ara, Remus Azoiței, Silvia Marcovici, Eduard Schmieder, Viktor Tretyakov, Pavel Vernikov, Krzysztof Wegrzyn.
Publicul va putea asculta în Finala Secțiunii Vioară care va loc luni, 17 septembrie la Ateneul Român, de la ora 19.00, un regal alcătuit din trei dintre cele mai spectaculoase concerte pentru vioară din literatura muzicală: Concertul nr. 1 în Re major pentru vioară și orchestră de Paganini, în interpretarea tânărului muzician Giuseppe Gibboni, Concertul în Re major de Brahms, în interpretarea lui Vikram Sedona și Concertul în Re major de Ceaikovski, interpretat de Orest Smovzh.
Finala Secțiunii de Vioară se desfășoară cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii ”George Enescu”. La pupitru se va afla dirijorul și violonistul german Christoph Poppen. Biletele sunt sold-out, însă publicul care nu a mai găsit loc în sala de concert poate urmări finala în transmisie live pe www.festivalenescu.ro.
Giuseppe Gibboni (Italia) s-a născut pe 16 mai 2001 și interpretează la o vioară F. Landolfi, încredințată în 1751 Fundației Pro Canale din Milano. Este cunoscut drept ”miracolul italian”: a participat la programul ”Prodigies – Music is life” al RAI 1, în colaborare cu UNICEF și a înregistrat un disc cu Warner Classics care îi poartă numele. A câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Vioară ”L. Kogan”, Bruxelles, Premiul I la Concursul Internațional ”A. Postacchini” și Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a ”Capriciilor” de Paganini.
Studiază în prezent în cadrul Universităţii de Arte din Graz și susține concerte în Italia, Austria, Malta, Elveția, Germania, Polonia, Rusia și Franța, Vikram Sedona (Italia). Deține Premiul I la Concursul Internaţional de vioară ”Andrea Postacchini”, obținut în anul 2017.
Orest Smovzh (Ucraina) este în prezent student în cadrul Institutului Peabody. A studiat vioara cu mama sa, cu prof. Nadiya Varyanko, precum și cu Mariya Futorska, Yaroslava Rivnyak, Dmytro Tkachenko, Qian Zhou. A absolvit Academia Naţională de Muzică ”Ceaikovski” din Ucraina şi Conservatorul de Muzică Yong Siew Toh din Singapore. A participat la masterclass-uri cu Vadim Repin, Ilya Gringolts, Ivry Gitlis, Gyorgy Takacs-Nagy, Nigel North, Bernard Lanskey, Pierre Amoyal, Nam Yun Kim, Petru Munteanu, Kszysztof Węgrzyn, Takashi Shimizu, David Takeno şi Norman Fischer. A cântat pe instrumente construite de Guarneri del Gesù, Jean-Baptiste Vuillaume, Carlo Landolfi, Lorenzo Storioni şi Stefan-Peter Greiner, împrumutate de regretatul Rin Kei Mei şi din colecţii private. Este născut pe 27 martie 1991 și în anul 2015 a fost desemnat câştigător al Concursului pentru vioară solo ”Tadeusz Wroński”.
Între 1 și 23 septembrie, 270 de tineri artiști din 39 de țări pe tot globul au intrat în competiție pentru a câștiga un trofeu în cadrul ediției 2018 a Concursului ”Enescu”.
Cu vârste cuprinse între 16 ani – cel mai tânăr concurent înscris în Concurs – și 33 de ani – vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni susțin recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar și ale compozitorului George Enescu. Concurenții evoluează în fața juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacrați și în fața publicului în cele trei etape de concurs și în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secțiuni: Violoncel, Vioară și Pian. La secțiunea Compoziție, lucrările vor fi jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte și având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare.
La 60 de ani de la prima ediție, în plin an de sărbătoare a Centenarului și a 137 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu, Concursul Internațional George Enescu propune publicului o experiență unică, și extinde perspectivele culturale și educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma și construi o societate.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: https://www.festivalenescu.ro
Echipa de Comunicare a Concursului Internațional ”George Enescu”
Informații la zi, imagini, comentarii despre ediția 2018 a Concursului Internațional ”George Enescu”, cronici muzicale – în Revista Culturală Leviathan, partener media al evenimentului.
Vezi: Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018