”Lipatti, ultimul recital – Besançon, 16 septembrie 1950” (16 septembrie 2018, București)

661
lipatti ultimul recital besancon 16 sept 1950

fila de calendar rubrica leviathan.roAstăzi, duminică, 16 septembrie 2018, între orele 18.00 – 22.00, în Salonul de Muzică şi Curtea Casei Artelor ”Dinu Lipatti” din București (Bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 12), Primăria Municipiului București prin Casa Artelor ”Dinu Lipatti” organizează evenimentul extraordinar ”Lipatti, ultimul recital – Besançon, 16 septembrie 1950”, prilejuit de împlinirea a 68 de ani de la cea din urmă apariție pe scenă a marelui pianist român Dinu Lipatti, memorabilul recital de la Palatul Justiției din Besançon (Franța). Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor ”Dinu Lipatti”.

Recitalul de la Besançon a cuprins: Partita nr. 1 în Si bemol major, BWV 825 de J. S. Bach, Sonata pentru pian nr. 8 în la minor, K.V. 310 de Wolfgang Amadeus Mozart; Impromptu nr. 2 în Mi bemol major și Impromptu nr. 3 în Sol bemol major de Franz Schubert; Valsurile nr. 3, 6, 7, 9 și 10 de Frédéric Chopin. Ca bis: Coral-preludiu în Sol major, ”Jesus bleibet meine Freude”, din Cantata ”Herz und Mund und Tat und Leben”, BWV 147 (aranjament pentru pian de Myra Hess*)

Program, 16 septembrie 2018:

  • ora 18:00 – audiția înregistrării originale a programului muzical pe care Dinu Lipatti l-a interpretat la Besançon Banda originală, cu înregistrarea ultimului său recital din cadrul Festivalului de la Besançon, a fost descoperită abia în 1957 în arhiva Radio France. A apărut pe disc mai întâi în Statele Unite și Marea Britanie, apoi în Franța.
  • Expoziția în aer liber ”Recitalul de la Besançon, cântecul de lebădă al lui Dinu Lipatti” va spune, în imagini și text, povestea zilei de 16 septembrie 1950, rămasă în istoria muzicală drept una dintre cele mai tulburătoare dovezi ale geniului lui Dinu Lipatti, o mărturie a iubirii și a sacrificiului său pentru marea muzică
  • ora 19.00 – proiecția documentarului ”Ultimul recital”, realizat de regizorul şi producătorul francez Philippe Roger, peliculă selecţionată la Festivalul de Film Documentar Doucencourt de la Lyon. Pornind de la momentul Besançon 1950, filmul construiește retroactiv imaginea celui mai iubit pianist român din toate timpurile, prin mărturiile emoționante ale celor care l-au cunoscut și admirat – în Salonul de muzică al Casei Lipatti
  • ora 20.00 – pianista Mădălina Pașol va aduce un omagiu de suflet celui mai mare pianist român, interpretând o mare parte a lucrărilor cântate de acesta la Festivalul de la Besançon, în chiar ordinea aleasă, atunci, de Dinu Lipatti: Sonata pentru pian nr. 8 în la minor, K.V. 310 de Wolfgang Amadeus Mozart; Impromptu nr. 2 în Mi bemol major și Impromptu nr. 3 în Sol bemol major de Franz Schubert; Valsurile nr. 3, 6, 7, 9 și 10 de Frédéric Chopin.

________

*) Prima înregistrare discografică a acestui coral-preludiu a fost realizată la Radio România, București, 28 aprilie 1941 (înregistrare decelit 3874/b, 3875/b, disc de 25 cm, cu turația 78). A doua, reprodusă în mod curent: Casa de discuri ”Columbia” (Anglia), Geneva, 11 iulie 1950 (CX, disc de 30 cm, cu turația 33).

Orchestra Festivalului de la Lucerna, dirijor: Herbert von Karajan

Chopin, Sonata nr. 3 în si minor pentru pian, op. 58. Părțile sunt: Allegro maestoso; Scherzo: Molto vivace; Largo; Finale: Presto non tanto 

Vezi: 100 de ani de la nașterea lui Dinu Lipatti de Costin Tuchilă

Dinu Lipatti, un geniu modest de Daniela Șontică

Alte referințe la Dinu Lipatti

Arhiva rubricii Filă de calendar 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.