”Ia, şalăul, neamule!” de Pușa Roth

658
Pușa Roth prazul leviathan.ro

delicias regibus logo rubrica leviathanPentru că prazul se află din belşug prin toate pieţele şi magazinele de profil, mi-am amintit de un obicei din vremuri trecute, atunci când veneau oltenii la Bucureşti să-şi vândă produsele muncii lor şi strigau din toţi rărunchii: ”Ia, şalăul, neamule!”, şalăul nefiind altceva decât prazul, aflat la mare cinste în Oltenia.

Prazul sau Allium porrum, plantă erbacee, bienală este, doamnelor şi domnilor, simbolul național al Ţării Galilor, fiind considerat ”leguma naţională”. Legenda spune că o luptă care a avut loc în ziua Sfântului David, într-un câmp plin de praz, a fost câştigată pentru că regele le-a spus soldaţilor să poarte agăţat pe coif un fir de praz pentru a se putea identifica între ei. De atunci s-a păstrat obiceiul ca în ziua Sfântului David toţi soldaţii din Wales să poarte o insignă ce reprezintă un fir de praz. Trebuie reamintit că moneda de o liră are ca însemn gravat pe ea prazul. Acum, care or fi iţele istoriei care leagă prazul englezesc de cel oltenesc pot spune, probabil, specialiştii, însă noi ne bucurăm de deliciile aceste legume cu atâta valenţe curative.praz-allium-porrum

Conform surselor, se zice că faraonul Keops le oferea soldaţilor săi favoriţi legături de praz, drept recompensă pentru faptele de vitejie. De la egipteni, prazul a ajuns la romani şi la greci, care l-au răspândit în întreaga Europă şi în nordul Africii. Apelând la memoria colectivă se spune că împăratul Nero (cel care a dat foc Romei) consuma cantităţi impresionante de praz, asezonat doar cu ulei, oţet şi sare, adică un fel de salată de praz. El considera că îi calma corzile vocale, dregându-i vocea. Nero era poreclit, ”porrofagul”, pentru că numele latin al prazului este ”porrum”. Astăzi i-am spune ”prazofagul”, ca unui mare mare pofticios de praz. Dacă despre calităţile curative ale acestei legume vorbesc specialiştii, m-am gândit să vă bucur, nu cu o bucată de praz, ci cu oAfacere oltenească” în inegalabila interpretare a actorului Amza Pellea.

Cu bine şi cu bucurie!

”O afacere oltenească”, text

Vezi arhiva rubricii Delicias regibus de Pușa Roth

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.