„Impresii de la Festivalul Eminescu din Kitchener, Canada” de Angelica Rădulescu

145
festival eminescu canada

Festivalul Eminescu 2023, duminică 22 ianuarie, după-amiază mohorâtă în Kitchener, Canada… ninge liniștit. Câteva mașini, rari trecători pe străzile mari… orașul este adormit sub cuvertura albă. Ca în fiecare an, mergem la Centrul Cultural Banatul al Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul, organizat de Părintele Dumitru Ichim. Ajungem cu vreun sfert de oră mai devreme, dar în parcare sunt deja multe mașini… Deschidem ușa și intrăm într-o sală luminoasă, plină de lume care se agită în zumzet de albine harnice. Se aranjează scaunele, se potrivesc microfoanele și costumele populare, se aduc ceaiurile și fursecurile, totul într-un entuziasm contagios și o voie bună colectivă. La un semn se face liniște și ascultăm cuvântul de bun venit al preotului Dumitru Ichim, inimos inițiator al festivalului, poet și prozator de mare talent el însuși. Ne spune că aici nu avem Ziua Culturii ca în România… de zece ani încoace noi ne intâlnim să-l sărbătorim împreună pe Eminescu și să încingem Hora Unirii românilor de pretutindeni. Despre actualitatea lui Eminescu ne vorbește apoi prof. Sandu Sindile, prezentator și moderator al festivalului. Urmează elevii școlilor de limba română de la Forest Heights și St. Louis, toți îmbrăcați în frumoase costume populare românești, de la cei mici din clasele elementare până la cei mari din clasa de credit, alături de profesoarele lor. Au recitat cu mare entuziasm poezii de Eminescu, iar noi i-am aplaudat din toată inima. Frații Vulpin, Marko, Mihai și Max, foarte talentați, au prezentat cu mare succes un program excelent: au recitat fiecare o poezie, apoi au cântat la pian și voce un fragment emoționant din Rapsodia română de George Enescu. În plus, cei trei băieți sunt și dansatori foarte buni: mama lor, Mihaela, pregătește cu drag și dedicație grupa mijlocie de dansuri populare de la Banatul. Micii dansatori au fost la înălțime, nu s-au încurcat, nu s-au fâstâcit, au dansat o suită de trei dansuri, horă muntenească, brașoveanca și horă din Ardeal. Aplauzele publicului au durat câteva minute bune, ne-au cucerit inimile!

Am ascultat apoi Limba noastră pe versurile lui A. Mateevici, cântată de Violeta Sindile cu emoție și iubire. Grupul Muzidava, animat de prof. Ion Damian, excelent chitarist, cu Aura Bălașa și Mihaela Dragomiraș-voce și Tim Min-pian ne-a prezentat Cele patru anotimpuri în poeziile lui Eminescu. Ca de obicei, Eminescu și Veronica Micle (Ion Damian și Aura Bălașa) apar în haine de epocă și se așază lângă masa încărcată de cărți, poze și sfeșnice. Anul acesta pianul lui Tim Min a introdus prin muzica lui Vivaldi fiecare anotimp al vieții și iubirii lor. La fiecare anotimp, Eminescu și Veronica recită din poeziile lor și cântă frumoase romanțe alături de Mihaela Dragomiraș și de taragotul lui Simion Ciobanu. La fiecare festival asteptăm cu nerăbdare să-i revedem, de această dată ne-au copleșit cu un scenariu complex, coerent și foarte emotionant. Și apoi taragotul lui Simion Ciobanu n-a sunat niciodată mai frumos! După o pauză binevenită, cu five o’clock tea (că doar suntem iarna în Canada!) programul a continuat cu poezia La steaua, recitată de un entuziast iubitor de Eminescu din public. A urmat grupa de tineri dansatori de la Centrul Cultural Banatul cu o suită de dansuri românești din Banat, din Ardeal și o sârbă a fetelor. Extraordinari! Tineri, frumoși, plini de viață și energie! Felicitări tuturor, au avut o mare contribuție la succesul acestui festival, au reprezentat școala de limba română în prima parte a programului, iar apoi au dansat atât de bine încât au ridicat sala în picioare! Toată admirația pentru Florin Bota, cel care a creat programul, i-a pregătit și a dansat cu foc alături de ei! După atâta entuziasm, am coborât cu picioarele pe pământ cu un fragment din poezia O, adevăr sublime, recitată cu patos și convingere de prof. Liviu Rădulescu. O poezie dură, așa cum au fost vremurile, scrisă cu amărăciune profundă în suflet și sarcasm tăios în exprimare: cât de tristă este natura omului, cât de departe de ideal este realitatea vietii, câtă minciună guvernează lumea! Nimic nu s-a schimbat de atunci…

Grupul Muzidava și Simion Ciobanu vin să ne mângâie sufletele cu romanțe și încheie festivalul cu Hora Unirii, atât de dragă preotului Dumitru Ichim, care a reușit și de această dată să ne unească în cuget și-n simțiri pe toti cei prezenți. Ne vom întoarce negreșit, toți cei cu inima română!

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.