In memoriam Radu Gabrea – filmul ”Împărăteasa roșie” la Institutul Cultural Român de la Bruxelles (18 februarie 2017)

1713
Imparateasa rosie viata si aventurile Anei Pauker

În cadrul Săptămânilor filmului românesc de la Strasbourg, 8 februarie–14 martie 2017, Institutul Cultural Român de la Bruxelles va aduce un omagiu regizorului Radu Gabrea prin proiecția documentarului Împărăteasa roșie – viața și aventurile Anei Pauker (2016), sâmbătă, 18 februarie, ora 20.10, la Cinéma Odyssée (3, rue des Francs Bourgeois, 67000 Strasbourg).

Radu Gabrea
Radu Gabrea. Foto: MEDIAFAX

”Radu este bunul și vechiul meu prieten, stăteam alături la Eurimages, împreună am organizat prima ediție a Săptămânilor filmului românesc la cinematograful Odyssée. A fost primul meu invitat român în cadrul acestei programări, eram foarte încântați să ne revedem cu ocazia proiecției ultimului său documentar despre Ana Pauker. Este trist să anunț acum această proiecție in memoriam, după ce am vorbit în fiecare seară de la deschiderea acestei ediții de film românesc despre dezbaterea pe care o pregătim”, a mărturisit directorulimparateasa_rosie ana pauker radu gabrea cinematecii, Faruk Günaltay, joi seara, 9 februarie 2017, după aflarea tragicei dispariții.

Împărăteasa roșie – viața și aventurile Anei Pauker este cel mai recent film documentar al regizorului Radu Gabrea, realizat „în linia interesului permanent [al domniei sale, n.n.] pentru descoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României. Am socotit că readucerea în prim-plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară. Apariția excepționalei cărti a istoricului american Robert Levy, Ana Pauker: The Rise and Fall of a Jewish Communist mi-a dat ideea documentarului și m-a ajutat, direct și indirect, la realizarea acestuia”, declara Radu Gabrea despre documentarul dedicat acestei marcante și controversate personalități politice de origine evreiască.

„Săptămânile filmului românesc la cinematograful Odyssée au ajuns la a cincea ediție și sunt organizate anual de Institutul Cultural Român de la Bruxelles și de Asociația de studenți români din Strasbourg, una din cele mai active asociații pe care le-am întâlnit în cariera mea de director al cinematecii. Cu concursul ICR, am prezentat la Strasbourg, în decursul anilor, cele mai recente filme din România și din Republica Moldova, am realizat o retrospectivă a cinematografiei românești și am invitat cei mai titrați cineaști, precum Radu Gabrea, Stere Gulea, Adrian Lustig sau actorii Olimpia Melinte și Cuzin Toma, a adăugat Faruk Günaltay pentru ICR Bruxelles.

Programarea săptămânilor filmului românesc aici.

Arhiva Nuntiatum

Arhiva Imagino

Arhiva Historia

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.