Știri: Expoziția de costume de inspirație folclorică ”Zestrea / La dotte” la Carnavalul de la Veneția 2017 (18 februarie 2017)

934
Liliana Turoiu Zestrea Venetia

Cred că citatul care definește cel mai bine acest eveniment este cel al poetului Tudor Arghezi, în care sublimează legătură dintre om și pământul pe care-l calcă: ”pământul ne sărută picioarele de fiecare dată când călcăm pe el. E bucuros pentru că ştie că nu îl vom părăsi niciodată”. A nu părăsi pământul e similar cu a nu părăsi limba mamei, a nu părăsi tradițiile, a nu ignora zestrea materială și spirituală a poporului din care faci parte.

Un exemplu de acest fel este și proiectul ”Zestrea” care se adresează persoanelor preocupate de cultură, tradiţie şi modă şi cuprinde o colecţie inspirată din costumul tradiţional românesc, un album de artă şi costum şi un film documentar. În colecţia Zestrea de Liliana Țuroiu, piese precum fota, ia, brâul sau ilicul sunt surse de inspiraţie pentru broderii moderne utilizate în creaţii vestimentare contemporane.

Deschiderea oficială a expoziției va avea loc sâmbătă, 18 februarie 2017, începând cu ora 15.00, în Aula Magna a Ateneo Veneto din Veneţia (Campo San Fantin 1897). Expoziția va putea fi vizitată în perioada 19–28 februarie 2017, în intervalul orar 10.00‒13.00 şi 14.00‒17.00, intrarea fiind liberă.

Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București este inclusă în programul oficial al Carnavalului de la Veneţia , 2017.

Liliana Ţuroiu, designer vestimentar, lector universitar doctor în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, artist şi femeie de afaceri, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din România, preşedinte şi membru fondator al Fundaţiei Altum Studio Design. În cei aproape douăzeci de ani de carieră, a semnat colecţii de modă, prezentări dar şi expoziţii de artă, fotografie şi costum organizate atât în ţară, cât şi în străinătate, în Italia – Veneţia şi Milano; Franţa – Paris şi Lille; Germania – Düsseldorf şi Köln; SUA – New York; Grecia – Atena; Kazahstan – Alma-Ata; Bulgaria – Sofia; Ungaria – Budapesta.

În anul 2015 a fost lansată colecţia Zestrea şi filmul documentar cu acelaşi nume. Arta şi rigoarea execuţiei se împletesc în acest concept cu respectul faţă de valoarea costumului tradiţional. De-a lungul timpului, creaţiile marca Liliana Ţuroiu au fost purtate la evenimente de prestigiu ce au avut loc la Palatul Versailles, Casa Albă, Teatro alla Scala din Milano, Bruxelles şi Cannes.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.