„În pustietatea cuvintelor” (46) de Nicolae Lotreanu

73
kant

logo al treilea ochi Ne chinuim prin timpuri, iar, în timp, ne cam rătăcim!

 Bunul-simț și fantezia sunt piedici în calea reducționismului raționalist.

Credința că totul trebuie să rămână încremenit, „pentru că așa este de când e lumea”, ne ghidează pe cea mai scurtă cale spre autodistrugere!

De utopie n-am învăţat cum să ne apropiem pentru că, dominaţi de raţionalitate, ne-am pierdut credinţa. Nu este vorba despre credinţa instituită (şi, deci, trădată) de biserici, ci de credinţa pură şi simplă a copilului înainte de a cunoaşte minciuna, adică trădarea.

Există trei praguri ale existenţei în percepţie umană: realitatea, utopia şi transcendentalul.

Modul imperativ (extern) de a impune morala nu mai are nici o eficienţă la tinerele generaţii. Imperativul absolut al lui Kant pare mai degrabă o nebunie dacă resorturile morale interne nu se declanşează: orice imperativ nu are relevanţă decât dacă este descoperit de fiecare individ. În fond, perspectiva lui Kant este o revoltă în faţa impunerii unei morale, dar a fost înţeles şi prezentat într-un mod exact contrar.

Imaginaţia nu poate întrece viaţa (viaţa întrece literatura… nu este în nici un caz un paradox) pentru că este o calitate intrinsecă vieţii și nu poate fi mai cuprinzătoare decât câmpul referențial care o conţine, în sens general.

Sursa puterii este inegalitatea, iar temeiul ei este frica.

Natura umană se dezvăluie, se actualizează, nu este un dat absolut.

Vechiul Testament îl atenţionează pe om că a păcătuit, cedând ispitei (mijlocite de șarpe) de a muşca din fructul cunoaşterii. Omul este obligat, astfel, să înceapă aventura experimentală.

Cel nou îl împinge pe Fiul Omului să bea cupa responsabilităţii: a suferinţei, a morţii fizice (sacrificiului) şi a reînvierii morale pentru a se descoperi pe sine.

Este cumva necesar un al treilea? Nu, pentru că al doilea nu a fost încă îndeplinit. Mai întâi e nevoie de eliberarea mesajului christic din închisoarea instituțiilor și ritualurilor clericale.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.