„În pustietatea cuvintelor” (62) de Nicolae Lotreanu

54
filosofie maxime

logo al treilea ochi În România nu există corupție, ci dezintegrare morală epidemică. Corupție există peste tot unde trăiesc oameni, dar, în mai mare sau mai mică măsură, este controlabilă.

La noi, în această perioadă, există doar o „mână” de oameni morali și care respectă legile și pe ceilalți. Cei mai mulți au un comportament cu tendință, mai vagă sau mai clară, antisocială. Condiția umană actuală, modul de existență al oamenilor, întreține și stimulează acest comportament.

Cauza – explozia individualismului anarhic după ruperea lanțurilor colectiviste. Acesta va fi predominant două generații atât în viața oamenilor, cât și în situația politică. Actuala generație de politicieni, care începe să se afirme acum, este și va fi și mai distructivă, pentru că, pe lângă individualismul anarhic, are un punct de sprijin într-un conformism extranațional total față de cele mai inadecvate și mai agresive tendințe unionist-europene, care își promovează reprezentanții.

Așa-zisa luptă împotriva corupției nu rezolvă nimic pentru că a devenit o armă în lupta dintre taberele politice și un descântec de adormire a vigilenței europene. Soluția se transferă din nou la omul comun, care va mai suporta o vreme și, dacă îl cuprinde disperarea, se va revolta. „Vom muri și vom fi liberi!” va răsuna din nou pe străzile patriei.

 Omul nu s-a născut liber și independent, ci este menit să fie liber prin creație, independent prin inteligență și responsabil prin conștiința proprie.

 Dacă prețuim atât de mult diversitatea, de ce marginalizăm minoritățile creatoare?

 Unii înțeleg destul de ciudat diversitatea. Este adevărat, diversitatea este esențială în natură, dar aberația, boala sau accidentul nu fac parte din aceasta!

 Adevărul nu este niciodată la mijloc, nici de o parte ori de alta, ci rezultă din sublimarea complementariilor.

 Dialogul interior nu se poartă prin cuvinte, ci prin stări de conștiință.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.