Două concerte și un recital de pian astăzi, 1 septembrie 2021 în cadrul Festivalului „Enescu”

34
Vladimir Jurowski
Vladimir Jurowski

logo George Enescu International Festival 2021Festivalul „Enescu” prezintă astăzi, în premieră națională, lucrările Nunta, Vulpea și Potopul de Igor Stravinski, în interpretarea Orchestrei Radiodifuziunii Berlin, sub bagheta Maestrului Vladimir Jurowski, în regia multimedia a lui Carmen Lidia Vidu și cu o distribuție internațională, ce-l include și pe actorul Robert Powell, cunoscut din rolul său în filmul Jesus of Nazareth. Întregul program al concertului de la Sala Mare a Palatului este dedicat lui Stravinski, pentru a comemora 50 de ani de la moartea sa, care s-au împlinit în 6 aprilie 2021.

La ora 16.30, la Ateneul Român este programat primul concert al Orchestrei de Cameră din Lausanne. Dirijor: Joshua Weilerstein, solist: Christian Tetzlaff. În program: Beethoven, Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, op. 61; Enescu, Octetul pentru coarde în Do major, op. 7 (aranjament pentru orchestră de coarde).

La ora 19.30, la Sala Palatului vom urmări al doilea concert al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin, la pupitrul căreia se va afla Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului, cu un program integral Stravinski. Pe lângă lucrările destinate teatrului liric vom asculta și două partituri orchestrale: VariațiunileIn memoriam Aldous Huxley” și Simfonia pentru instrumente de suflat.

Cea mai spectaculoasă punere în scenă este Nunta, care implică 200 de persoane: membrii orchestrei, Corul Filarmonicii „George Enescu”, echipa tehnică (lumini, sunet, tehnicieni de scenă), echipa pentru proiecții video, echipa TV.  Proiecțiile vor crea o atmosferă specială și de aceea vor fi folosite lămpi individuale pentru iluminarea partiturilor. Tot pentru Nunta vor fi pe scenă simultan patru piane, la care vor cânta patru pianiști. Este pentru prima oară când o astfel de logistică este desfășurată la Festivalul „Enescu” și în România. Organizatorul Festivalului a dorit ca cei patru pianiști să fie români: Alexandra Silocea, Andrei Licareț, Mihai Ritivoiu, Daniel Ciobanu. Deși pianiștii s-au pregătit individual și s-au consultat în prealabil, prima lor repetiție împreună a avut loc în noaptea de 30 august, la Sala Palatului. În ziua respectivă, au venit și cele patru piane pe care vor cânta în concert. Ele au fost puse la dispoziție de cunoscuta firmă Bosendorfer și aduse din Austria special pentru acest eveniment. Sunt piane „tinere”, alese de pianista Alexandra Silocea, pentru a corespunde tipului de sunet pe care îl cere partitura lui Stravinski.

Nunta este o lucrare în care sfințenia și hazul rusesc se împletesc cu sacralitatea ceremoniei de nuntă și veselia oaspeților. La premiera din SUA a lucrării, în 1926, unul dintre cei 4 pianiști a fost chiar maestrul George Enescu. Directorul artistic al Festivalului, Vladimir Jurowski, consideră că prin gestul de a accepta să interpreteze la pian, Enescu, recunoscut la acea vreme drept un compozitor remarcabil, a demonstrat curaj și modestie față de colegii săi. Dincolo de caracter, interpretarea la pian demonstrează și calitatea sa de pianist: „Ce pianist extraordinar trebuie să fi fost, pentru că partiturile sunt extraordinar de dificile, toate cele patru, iar el, compozitor, a avut curajul și umilința de a se așeza la
pian și de a lua parte la munca colegului său”, a spus Jurowski.

Lucrarea Potopul – o piesă muzicală ce reprezintă alegoria biblică bazată pe povestea Arca lui Noe – îl va avea ca narator pe actorul Robert Powell, cunoscut publicului larg din filmul Jesus of Nazareth de Franco Zeffirelli. Proiecțiile multimedia vor ancora însă povestea în actualitate, cu trimitere la problemele climatice cu care se confruntă umanitatea. Această direcție a fost dată de directorul artistic al Festivalului „Enescu”, Vladimir Jurowski, plecând de la rolul social pe care îl are arta.

„Mesajul transmis de către oamenii de știință este clar: oamenii sunt fără echivoc; responsabili pentru criza climatică în care ne aflăm.  Potopul Biblic – Schimbările Climatice – Încălzirea Globală – Muzica sunt teme în dialog la Festivalul Enescu. M-am ferit mereu să nu vin cu prea mult prezent în «regia» dirijorilor si să las muzica sa primeze. M-a bucurat mult decizia lui Vladimir Jurowski de a nu rămâne la stadiul de poveste biblică și de a-mi permite a avea un moment dedicat Prezentului”, a declarat Carmen Lidia Vidu, regizorul multimedia al proiecțiilor.

Alte detalii despre acest program și interpreți, click aici.

Vladimir Jurowski, click aici.

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, click aici.

La concertul de la Ateneu accesul este permis cu prezentarea certificatului verde Covid. La Sala Palatului, nu e necesar certificatul verde.

Ambele concerte vor fi transmise în direct gratuit pe site-ul Festivalului

și vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute și de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge pentru a-l asculta din pagina Program

Concertele vor fi transmise în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.   

La ora 20.00, în Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca: Recital Maria João Pires – Beethoven,  Sonata nr. 31 în La bemol major, op. 110; Debussy, Suite bergamasque, Beethoven, Sonata nr. 32 în do minor, op. 111.

Începând de astăzi, publicul care vine la Sala Palatului și la Ateneu va putea să vadă expoziția Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de Iubire, organizată de echipa Festivalului „Enescu” în colaborare cu cei patru fotografi oficiali ai evenimentului (Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac și Alex Damian), Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe și Muzeul George Enescu. Expoziția prezintă momente din viața Maestrului Enescu și din istoria Festivalului „Enescu” prin fotografii și documente inedite, dintre care unele prezentate pentru prima oară publicului. Vernisarea expoziției va avea loc joi, 2 septembrie, în pauza concertului de la Sala Palatului.

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, pp. 47–49 puteți citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica 

Arhiva George Enescu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.