O mostră de știință comprehensivă
Am ajuns să-i încurcăm pe informaticieni cu prostiile noastre acumulate în timp. De pildă, ideea că omul poate fi format și că acest lucru îl au în sarcină formatorii, iar ei trebuie să reformuleze cuvinte: vorbesc despre formatare și nu de formare, în vreme ce ar trebui să ne spună că doar calculatoarele pot fi formate. Oamenii sunt formați deja prin naștere, într-o formă „specială”, care suportă metamorfoze și avataruri succesive în raport cu mediul lor de viață. Care poate fi inhibator sau stimulativ după cum gradul său de complexitate este mai mare sau mai mic. Nimeni, cel puțin deocamdată, nu are nici o șansă să schimbe această… formatare.
Pentru asta nu e nevoie de formatori, ci de „incitatori” potriviți pentru actualizarea potențialităților naturii umane. Un formator blochează evoluția firească a individului uman în interacțiunea dintre natura sa proprie și condiția existențială oferită de societăți și îl închide în modele generate de conformismul social. Acestea trebuie să fie utile și lucrative în beneficiul maxim al societăților și, dacă mai rămâne ceva, și în al individului. Dar va fi filtrat cu atentă (și din ce în ce mai măiastră) drămuire de factori sociali conservatori, mai mult sau mai puțin legitimi. Și investit mai ales în manipularea indivizilor pentru a nu tulbura jocul social, care tinde să se eternizeze.
Omul nu are nevoie de schimbare pentru că natura sa e mereu mult mai complexă decât condiția sa existențială, iar schimbarea trebuie să vină întotdeauna din direcția aceste condiții, însemnând complexificare continuă și diversitate din ce în ce mai mare a stimulilor adecvați deschiderii și înfloririi potențialităților umane.
Și mai întâi de toate, trebuie să dispară formatorii!
• Nu vi se pare că prea mulți dintre noi mor înainte de a se naște cu adevărat?
• Cimitirul te așteaptă. Nu ai nici un motiv să te grăbești!
Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu
Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu
Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu