„Înălțimi și abisuri”, cronică plastică de prof. univ. dr. Constantin Tofan

185
Marinela Rusu, „Carantina”, 2021
Marinela Rusu, „Carantina”, 2021

cronica plastică rubrica leviathan.roMarinela Rusu este o prezență deja cunoscută în manifestările expoziționale ieșene. Venind din domeniul psihologiei, artista este preocupată de izvoarele abisale ale creației, de o psihologie a artei ce se conectează direct cu actul creator. Această dublă perspectivă îmbogățește creațiile sale cu un conținut introspectiv, de autocunoaștere și intuiție picturală.

Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, a Circle Foundation for the Artists, Lyon, Franța, dar și a Uniunii Artiștilor și Artelor Frumoase din regiunea Pieria, Grecia, Marinela Rusu a realizat numeroase expoziții personale și de grup în Grecia (Atena, Korinth, Katerini, Veria, Insula Creta), dar și în Italia, Germania și Austria. Realizările sale artistice au fost recunoscute prin premiile primite (Premiul I – al Criticii, Italia; Premiul II – al Galeriilor, Italia; Premiul IIItalia Arte, Accademia Santa Sara; Premiul III – Eindhoven, Olanda, Distincția Concursului – Piatra Neamț, România ș.a.).

Multe dintre creațiile sale au fost publicate în volume internaționale și naționale precum: Catalogo degli Artisti Contemporanei, Pagine D’Arte, Indirizzo D’Arte și Art Collections Online – Italia, Identități ieșene, Careu de Dame, Dragobete ș.a. – România, Ta Paidia paizei – Grecia.

Expoziția Înălțimi și abisuri, inedită și ancorată în realitatea actuală nu este decât o continuare a reușitelor expoziționale ale autoarei. Regăsim aici același simț cromatic deosebit, contraste marca „Marinela Rusu”, în timp ce tonurile de violet și albastru sunt inconfundabile. Stilul ei de creație este deja conturat și recognoscibil. De această dată, artista vine cu surse de inspirație din spațiul vegetal, dar și din cel al metamorfozelor. Picturile sale ne prezintă o serie de interpretări interesante, duse dincolo de realitate, creând astfel o lume aparte, fascinantă și plină de culoare. Idei, concepte, abstractizări, toate construiesc o viziune specială asupra lumii, marcată de sensuri metafizice, de căutarea de sine și depășirea propriilor nedumeriri existențiale (tablouri precum Căutându-l pe Dumnezeu, Martorul timpului, Athanor-ul Creației, Energii subtile). De data aceasta, a schimbat și dimensiunea tablourilor, ele căpătând acum o anumită monumentalitate, dar forța lor constă în cromatică, în acest labirint prin care ne poartă de la o lucrare la alta.

„În pofida pandemiei, explică artista Marinela Rusu, a restricțiilor de tot felul, arta își urmează cursul, menirea ei fiind chiar aceea de a reflecta dinamica socială, personalitatea umană în interacțiune cu ceilalți. Contrastele unei epoci pot fi stresante sau chiar traumatizante. Expoziția mea reflectă starea actuală și vrea să aducă în atenție exact aceste contraste, contradicții pe care le trăim: căutăm sublimul, iubirea, revelația chiar dacă situația socială diminuează această tendință firească și pare că ne oprește avântul. Creațiile prezentate vor să exprime tocmai străduința noastră în a ne opune acestei situații: sublimul există și merită să-l trăim. Arta și artiștii s-au înrolat în acest etern Remember!”

În succesiunea imaginilor din aceste tablouri regăsim o oscilație ce reflectă de fapt succesiunea stărilor emoționale ale artistei: când este agitată, explozivă, când este sensibilă, ca orice artist, dar dominanta picturilor sale este faptul că ele ne trimit în lumi ancestrale și într-un cosmos diferit, altul decât cel pe care îl cunoaștem.

Tehnica ei artistică reflectă un salt remarcabil, devenind de o mare expresivitate, abordând o tehnică mixtă cu inflexiuni sculpturale și este bine că-și propune astfel de drumuri, de căutări, care incită privitorul, îl pune pe gânduri, îl face să se întrebe: ce a vrut să spună autorul și, desigur, să înțeleagă „de ce” îi și plac aceste creații. Pentru că, trebuie spus, este prea puțin doar să-ți placă un tablou și să treci mai departe, fără a înțelege sensurile sale profunde.

Marinela Rusu, „Martorul timpului”
Marinela Rusu, „Martorul timpului”

„Viața noastră, notează autoarea, constituie un continuum de stări, mai mult sau mai puțin pozitive. Expoziția mea exprimă o incursiune în lumea trăirilor emoționale, a oscilației acestora în funcție de evenimentele personale, dar și în funcție de ceea ce societatea ne oferă.” De aceea, întâlnim titluri precumSocial – Interdicții și libertăți în pandemiesau Carantina, alături de Niveluri ale conștiinței, Dezvoltare personală, Conștient – inconștient, Eliberarea feminității ș.a.

La Marinela Rusu regăsim o coagulare a lucrărilor, toate sunt unitare, nu există discrepanță între ele. Tablourile reflectă o persoană puternică iar personalitatea ei răzbate din aceste lucrări, în formele și temele abordate, în dinamica abstracțiilor sale picturale. Tușele sunt puternice iar, la capitolul cromatică, expresivitatea este cea care domină.

Arta sa, prin abstractizările, metamorfozele și simbolurile exprimate, ne aduce mai aproape de adevărul despre lume și despre noi înșine. Ea a creat, prin tablourile expuse, un univers în care se reflectă viața, împreună cu sentimentele și emoțiile noastre, într-o sensibilă interacțiune.

După cum precizează artista, „este expoziția unui pictor fascinat de culori și simboluri, dar și a unui psiholog fascinat de lumea interioară a individului, de palierul său emoțional, aflat mereu în interogație, în căutare de sine și în căutarea sinelui universal. Temele exprimate în forme și culori incită la cunoaștere de sine și la cunoașterea celorlalți.”

Reușita artistică a Marinelei Rusu se datorează talentului, dar mai ales muncii depuse și perseverenței, pasiunii pentru artă și capacității sale de dăruire.

Expoziția Înălțimi și abisuri ne oferă o lume aparte, o lume onirică, plină de simboluri care ne spune multe lucruri și multe povești, iar interpretarea pe care o dă faptelor de viață și lumii, cu atâta ușurință și spontaneitate, ne aduce mai aproape de mesajul său artistic. Vizitând expoziția, devenim părtași la o incursiune în lumea culorilor, simbolurilor și a trăirilor emoționale. Compozițiile sale deschise rămân deschise și pentru sufletul nostru. Este o expoziție care te încântă, te atrage și te farmecă.

10 aprilie 2021, Iași

Vezi: Vernisajul expoziției de pictură Marinela Rusu, „Înălțimi și abisuri” (2 aprilie 2021, Iași)

Vezi și: Marinela Rusu: „Gândirea și inspirația conlucrează în crearea unei opere de artă”, interviu realizat de Pușa Roth

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.