Isiu Schärf, un artist redescoperit în seria „Yiddishkeit” a ICR Tel Aviv

19
icr-tel-aviv-seria-yiddishkeit-1

logo icrInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Leyvik House din Tel Aviv Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, a continuat seria de evenimente dedicate culturii idiș, Yiddishkeit, printr-o discuție culturală dedicată regretatului artist și scenograf israelian Isiu Schärf, originar din România.

În cadrul evenimentului, care a avut loc, în limbile ebraică și idiș, miercuri, 7 iulie 2021, la sediul ICR Tel Aviv, publicul prezent a avut ocazia să descopere aspecte mai puțin cunoscute publicului despre creația artistică și moștenirea culturală a cunoscutului scenograf și artist plastic israelian.

Programul manifestării, difuzat prin live streaming pe pagina de Facebook a instituției și moderat de Tova Klinger, a fost deschis de Martin Salamon, director ICR Tel Aviv, care a amintit momentul inaugurării seriei Yiddishkeit, printr-un eveniment dedicat scriitorului Itzik Manger, și adaptarea acesteia, în format online, pe perioada pandemiei.

Daniel Galay, poet și directorul Asociației Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, a menționat, în intervenția sa, legătura existentă între literatura idiș și artiștii evrei, Isiu Schärf realizând multe dintre ilustrațiile care au însoțit volume de poezie ale unor celebri scriitori israelieni de limbă idiș.

Ruth Levin, interpretă de muzică idiș și cercetător în domeniul operei lui Isiu Schärf, a realizat o prezentare a unora dintre cele mai semnificative picturi, desene și lucrări de grafică realizate de artist, inclusiv ilustrațiile pentru cărți de poezie în limbile idiș și ebraică. Prezentând seria de melodii în limba idiș create de compozitorul Leibu Levin, Ruth Levin a interpretat câteva melodii celebre din cultura idiș, acompaniată la chitară de Alexey Blausov: Schlaf, schlaf, Tzighele, mighele, Oifen vag, Der Rebi Elimelech sau Rabanenu tam.

Înregistrarea evenimentului, în limbile ebraică și idiș, poate fi vizionată pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/

Isiu (Isidor) Schärf (1913, Cernăuţi–1995, Rehovot) a fost artist plastic, scenograf și membru al cercului cultural al scriitorului Itzik Manger. În 1939, Schärf a ilustrat albumul ”Zeks shloflider”, publicat de Hersh Segal, care conține cântecele semnate de Leibu Levin. La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, se mută cu familia de la Cernăuți în România și se stabilește la Iași, unde lucrează o perioadă îndelungată ca director artistic și scenograf la Teatrul Evreiesc din Iași. După închiderea teatrului, își continuă activitatea la Teatrul Evreiesc de Stat din București. La începutul anilor 1970, imigrează în Israel și continuă să lucreze ca ilustrator și artist plastic. Printre volumele publicate se numără – Colecția de cântece semnate de Z. Barditshever, cu gravuri de Isiu Schärf; cărți pentru copii semnate de Elieser Steinbarg.

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.