Liviu Vasilică – articol de Raul Gabriel Gavra

77
Liviu Vasilică. Sursa foto : TVR
Liviu Vasilică. Sursa foto : TVR

fila de calendar rubrica leviathan.roInterpretul de muzică populară (cu voce de tenor) Liviu Vasilică s-a născut în data de 2 iulie 1950 în satul Plosca, județul Teleorman. A fost de profesie farmacist și medic pediatru.

Părinții lui au fost profesori. Și-a manifestat pasiunea pentru muzică încă de la o vârstă foarte fragedă, la 3-4 ani fiind fermecat de vocea Mariei Tănase. „Mama îmi spune că aveam trei sau patru ani și mă entuziasmam aşa de tare când cânta Maria Tănase la radio, că țipam la ei să facă liniște, puneam urechea pe aparat și ascultam nemișcat.” În școala generală a dansat dansuri tradiționale, iar în perioada studenției și-a început activitatea de solist vocal de muzică populară. Pentru originalitatea repertoriului și a stilului de interpretare, s-a clasat pe primul loc la toate etapele naționale ale festivalurilor artei studențești.

Primele cântece le-a învățat de la rapsodul Gogu Ivașcu. La televizor, artistul a debutat în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”, prezentând publicului cântecul bărbătesc de grup. Primele înregistrări le-a făcut la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”.

În 1987, a înființat Grupul „Teleormanul”, iar după 1990 a reînființat Ansamblul de Cântece și Dansuri „Burnasul” (cu care a readus la viață tradiții uitate ca „Drăgaica”, „Lăzărelul” și „Gurbanul”).

A fost un adept al păstrării cântecului și portului în formele lor originale. A recondiționat numeroase costume tradiționale vechi, înlăturând elementele noi (kitsch) adăugate de proprietarii anteriori. O altă reușită a cântărețului este salvarea de la dispariție a unui obiect de vestimentație specific Teleormanului: ipingeaua (1). A cumpărat una de la un muzeu, iar apoi a realizat altele asemănătoare (pentru ansamblu). Ipingelele nu se mai confecționau de mult în zonă. A avut o colecție vastă de costume populare, aceasta fiind acum în patrimoniul Ansamblului „Burnasul”.

Liviu Vasilică a avut patru copii. Unul dintre fiii lui, Florin, i-a moștenit iubirea pentru muzica populară, iar o fiică, Livia, a creat Asociaţia Cultural-Artistică „Liviu Vasilică” (care susține „Muguraşii” şi „Florile” de Teleorman, două echipe de dansuri populare).

În 19 octombrie 2004, la București, Liviu Vasilică și-a luat rămas bun de la această lume.

________

(1) Ipingea: manta bărbătească făcută din dimie sau din postav, fără mâneci, cu glugă, împodobită cu găitane. (Micul dicționar academic, ediția a II-a).

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.