Știri: Mese rotunde online pentru muzeografi și pentru educatori. Proiectul „Afară/Înăuntru” (22, 23 octombrie 2020, București)

43
muzeografi educatori culturali

rubrica museum leviathan.roMuzeul Municipiului București și Asociația Da’DeCe vă invită la două mese rotunde organizate online, parte din proiectul „Afară/Înăuntru”, realizat de Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Muzeele sunt o resursă educațională unică pentru educatorii culturali, pentru învățători și profesori, pentru toți cei care lucrează cu copiii. Totuși, observăm că ele nu sunt suficient de mult exploatate. Îi provocăm astfel pe toți cei activ implicați în educarea copiilor prin cultură la două mese rotunde online de explorare a rolului instalațiilor muzeale în acest proces.

Programul evenimentelor online:

Muzeul ca spațiu de explorare pentru copii

22 octombrie, ora 10, 00, masă rotundă pentru muzeografi

Provocare: Instalațiile interactive în muzee – cum le adaptăm la condițiile impuse de pandemie?

În ultimii ani, Asociația Da’DeCe a dus o muncă de pionierat în subdomeniul educației muzeale dedicat instalațiilor mecanice, senzoriale și analogice din muzeele tradiționale românești. O varietate destul de mare deja de astfel de instalații a fost creată de echipa asociației în parteneriat cu muzeele gazdă, contribuind astfel la medierea interactivă, adaptată și atractivă între publicul de vârstă mică și obiectele de patrimoniu independent de prezența unui educator muzeal.

Cum schimbă contextul pandemiei comportamentul vizitatorilor de muzee? Cum afectează regulile de distanțare și atingere folosirea acestor instalații? Ce alte tipuri de instrumente putem crea pentru viitorul imediat care să respecte regulile sanitare, dar să contribuie la re-apropierea oamenilor de muzee?

Dacă lucrați într-un muzeu sau într-o organizație culturală și vă preocupă acest subiect, vă invităm la o masă rotundă virtuală să discutăm împreună despre viitorul interactivității în muzeele tradiționale.

Cu ce ne ajută muzeul la școală?

23 octombrie, ora 17.00, masă rotundă pentru educatori și învățători

Provocare: Educația muzeală poate oferi suport metodologic pentru educația formală?

Muzeele sunt prin natura lor spații destinate educației. Memoria culturală nu este doar conservată de către muzee, ci este menită să ofere un context propice integrării educației în cultură și invers valorificând patrimoniul în formarea identității culturale a copiilor. Nu întotdeauna această deschidere este vizibilă, dar în ultimii ani muzeele și organizațiile culturale s-au străduit să creeze o varietate de instrumente cultural-educaționale care să sprijine cadrele didactice în apropierea lor de muzee.

Care sunt cele mai potrivite instrumente educaționale create de asociația noastră? Cum putem adapta mai bine aceste instrumente pe viitor? Care sunt nevoile cadrelor didactice în această perioadă și cum pot sprijini instituțiile și organizațiile culturale educația formală?

Dacă lucrați în domeniul educației formale, dar vă interesează metodele și instrumentele create și folosite în domeniul educației muzeale, vă așteptăm la o masă rotundă virtuală despre cum putem lucra împreună în viitor!

Aceste mese rotunde sunt moderate de Iulia Iordan. Ele sunt organizate în cadrul proiectului Afară/Înăuntru, cofinanțat de AFCN.

Pentru înscriere și informații suplimentare vă rugăm să scrieți la adresa de e-mail office@asociatiadadece.ro. Participarea este gratuită.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN, care nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.