Marea schismă dintre cele două biserici creștine

558
Europa după Marea schismă (1)

fila de calendar rubrica leviathan.roCu 968 de ani în urmă, în 16 iulie 1054 avea loc Marea schismă dintre cele două biserici creştine: Biserica de Răsărit (de la Constantinopol) şi Biserica de Apus (de la Roma). Separarea s-a oficializat prin excomunicarea reciprocă (anulată în 1965) dintre delegaţii pontificali, conduşi de cardinalul Umberto da Silva Candida şi patriarhul din Constantinopol, Mihail Cerularios, ca urmare a îndelungatei dispute asupra inserării clauzei „Filioque” în Crezul de la Niceea şi a primatului episcopului Romei, refuzat de creştinii din Răsărit. Au existat și cauze minore, cum ar fi disputele legate de jurisdicția asupra anumitor regiuni, sau de alte practici liturgice. Tensiunile dintre creștinătatea latină și cea greacă datau de multă vreme.

Astfel, au apărut două biserici distincte, una occidental-latină (Biserica Catolică), condusă de Papă și una oriental-grecească (Biserica Ortodoxă), condusă de Patriarhul Constantinopolului. Din această perioadă este inițiată o adevărată competiție între cele două Biserici. Fiecare dintre ele va încerca să-și extindă aria de influență și să mărească numărul credincioșilor aflați sub ascultarea sa.

Românii au rămas în grupul de popoare care ţin de confesiunea ortodoxă, aflată sub autoritatea canonică a patriarhului de Constantinopol.

Arhiva rubricii Filă de calendar

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.