”Michael Lassel, artist de renume mondial, omagiat la Cluj” – reportaj de Tania Ionescu

623
Imagine din expoziția Michael Lassel, ”Lumea ca alegorie și mit”
Imagine din expoziția Michael Lassel, ”Lumea ca alegorie și mit”

Revista de cultură Tribuna din Cluj-Napoca i-a dedicat, în perioada 21 – 25 februarie 2020, o serie de evenimente artistului din Germania, Michael Lassel, considerat la ora actuală cel mai important pictor trompe l’ oeil contemporan. Născut în România, la Logig, în județul Mureș, Michael Lassel a absolvit Academia de Arte din București, fiind unul dintre puținii discipoli ai maestrului Corneliu Baba. În 1986 a emigrat împreună cu soția și cu fiul său în Germania, iar după numai doi ani de la acel moment a fost invitat să expună la Salonul de toamnă de la Paris. Demn de amintit este și faptul că Michael Lassel este singurul artist de origine română care a expus la British Museum, în 2008 – 2009 fiind de fapt singurul pictor contemporan inclus în expoziția Mith and Reality. Iar lucrarea sa Bancher în înalta societate, prezentă în expoziția de la Cluj, a fost imaginea campaniei Băncii Federale a Germaniei pentru trecerea la moneda euro. Lassel face parte din expoziții permanente ale celor mai cunoscute muzee din lume, din Germania, Japonia, Singapore, Anglia, etc., precum și din colecții particulare din Elveția. Statele Unite și alte locuri de pe glob.

La invitația Tribunei, artistul expune pentru a treia oară în România (după București și Sibiu), la Cluj aducând însă cea mai mare expoziție, 38 de lucrări care înnobilează spațiile puse la dispoziție de Muzeul de Artă clujean până în data de 15 martie.

Michael Lassel a sosit în România, la Cluj-Napoca, vineri, 21 februarie, atunci când, în cadrul Conferințelor Tribuna, a fost prezentat publicului de Ani Bradea, redactor al revistei, cea care a realizat un interviu cu artistul, inclus în volumul Biografii exilate. Tablou în lucru, apărut la Editura Tribuna în 2019. Tot în cursul zilei de vineri, a avut loc și conferința susținută de Doru Dinu Glăvan (președintele UZPR), intitulată Actualitatea presei, care a reunit numeroși oameni de presă din Cluj-Napoca și din țară.

conferinte tribuna michael lassel

Sâmbătă și duminică, respectiv 22 și 23 februarie 2020, manifestările au inclus un recital de poezie, condus de poetul Adrian Suciu, cu poeți invitați din toată țara, precum și alte conferințe: Michael Lassel – ein Meister aus Deutschland, susținută de managerul Tribunei, Mircea Arman, Interpretarea lui Brâncuși, conferențiar – Andrei Marga și Lupul ca arhetip al inconștientului colectiv, a profesorului Nicolae Iuga.

Marți seara, 25 februarie, în prezența unui public extrem de numeros, a fost deschisă expoziția Lumea ca alegorie și mit, a artistului Michael Lassel, organizată de Revista de cultură Tribuna și găzduită de sălile Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Au vorbit despre artist și opera sa: Vakar István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Mircea Arman, managerul Tribunei, cel care a condus și coordonat demersurile pentru organizarea expoziției, precum și editarea unui album care cuprinde o integrală a operei artistului, publicat de Editura Tribuna în 2019; Daniela Chiorean, din cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Dan Breaz, din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Cristina Simion, curatorul expoziției, galerist în Nürnberg. Moderatorul discuțiilor a fost Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

Artistul a renunțat la un discurs, mulțumind doar tuturor celor care au venit să vadă expoziția și preferând apoi să stea de vorbă îndelung pe marginea tablourilor cu toți cei care se opreau să le admire, impresionați de fabuloasa lume a artistului, redată pe pânze cu o măiestrie incredibilă. Cel puțin aceasta a fost una dintre părerile frecvent exprimate, atât de cunoscători (artiști și critici de artă), dar și de către ceilalți vizitatori.

Lumea ca alegorie și mit cuprinde opere realizate de Michael Lassel în ultimul sfert de secol, constituindu-se într-o retrospectivă a impresionantei sale cariere artistice, un motiv în plus pentru iubitorii de artă din România de a veni la Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă din Palatului Bánffy, unde expoziția, dăruită publicului de Revista de cultură Tribuna, mai poate fi vizitată până pe 15 martie 2020. Este cu siguranță un eveniment de excepție în peisajul cultural românesc.

Turul de forță al manifestărilor culturale organizate de Tribuna la acest sfârșit de februarie s-a încheiat cu o conferință susținută miercuri, 26 februarie, de Ioan-Pavel Azap, intitulată 2000 – Anul zero al filmului românesc.

Vezi și: Știri: ”Lumea ca alegorie și mit”, cea mai mare expoziție Michael Lassel din România (25 februarie – 15 martie 2020, Cluj-Napoca)

”Michael Lassel şi perspectiva contemporană a artei trompe l’oeil” de Radu Boroianu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.