Dragoljub Bajić, invitat în spectacolul ”Don Carlo” de Giuseppe Verdi pe scena Operei Naționale București (29 februarie 2020)

75
Fotografie de Sebastian Bucur, ONB
Fotografie de Sebastian Bucur, ONB

logo rubrica musica leviathan.roOpera Națională București prezintă sâmbătă, 29 februarie 2020, începând cu ora 18.30 Don Carlo, operă în patru acte de Giuseppe Verdi. Regia, decorul, costumele și luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București este pregătit de Daniel Jinga. Distribuția, click aici.

Video: Sebastian Bucur, Opera Națională București

Basul Dragoljub Bajić, originar din Belgrad, a absolvit Facultatea de Arte Muzicale din același oraș, sub îndrumarea profesorului Nikola Mijailovic. Este una dintre cele mai frumoase voci din ultimii ani.

Bucurându-se de un timbru nobil, tonalități colorate, profunzime a interpretării, o muzicalitate excepțională și o tehnică fără cusur lăudată deopotrivă de către public și critici de specialitate, Dragoljub Bajić a interpretat de-a lungul carierei roluri, dintre care amintim: Sarastro în Flautul fermecat de W. A. Mozart, Don Basilio în Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Raimondo în Lucia di Lammermoor de G. Donizetti, Zaccaria în Nabucco de G. Verdi, Sparafucile în Rigoletto de G. Verdi.

Mario de Carlo despre spectacolul Don Carlo de Giuseppe Verdi”Rolul de regizor (și decoruri, costume și lumini) în cazul Don Carlo este ca și cum te-ai arunca de pe stânca din Acapulco. Chiar dacă știi că vei scăpa cu viață – pentru că alții au făcut asta înaintea ta – riscul de a fi rănit este mare; și, mai presus de toate, tensiunea adrenalinei se ridică la niveluri critice. Emoțiile atât de puternice și pline de satisfacții un sunt ușor de demonstrat, în fața altor titluri. În Don Carlo ne aflăm față în față cu personaje enorme. Este adevărat că acest lucru se întâmplă în multe lucrări de Verdi (să ne gândim la Violetta, la Rigoletto, Azucena, dar nu numai), însa aici toți sunt giganți și se mișcă toți împreună!”

Cu un libret în limba franceză semnat de Joseph Méry şi Camille du Locle, după tragedia lui Friedrich Schiller, opera Don Carlos i-a fost solicitată lui Verdi de către Opera din Paris – unde a avut loc și premiera la data de 11 martie 1867. Compozitorul a revenit apoi asupra lucrării sale, dăruind contemporanilor şi o versiune în limba italiană care a fost prezentată la Teatro alla Scala din Milano la 10 ianuarie 1884. Astfel, opera Don Carlos comandată de francezi a devenit în ţara lui Verdi Don Carlo, versiune reprezentată frecvent în paralel cu cea originală, în limba franceză.

Povestea lucrării are ca punct de plecare situaţia politică şi socială din Europa secolului al XVI-lea. Posibila căsătorie a tânărului Carlo, fiul regelui Filip al II-lea, cu prinţesa Elisabeta de Valois, fiica regelui Henri al II-lea, are ca scop aducerea păcii între Franţa şi Spania, țări aflate în război la acea vreme. În ciuda aşteptărilor, cei doi se îndrăgostesc, însă regele Spaniei se împotriveşte dorinţei celor doi, căsătorindu-se el însuşi cu tânăra prinţesă. Istoria, politica, religia și dragostea se împletesc ingenios într-un subiect ce conţine şi o mare parte de ficţiune, acurateţea istorică fiind relativă de dragul poveștii.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10.00 – 13.00 și 14.00 – 19.00).

Sponsor oficial: Enel Green Power. Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas. Parteneri: Casa de Flori, Artmark, Sansha. Partener de tradiție: RFI România.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde.

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.