„Motivele de nulitate ale unui proces-verbal de contravenție” de Iulia Zorzoliu

144
juridice leviathan

logo rubrica juridiceDe această dată vom vorbi despre procesul-verbal de contravenție pe care îl primești atunci când săvârșești ca șofer o contravenție pe drumurile publice.

Primul lucru la care trebuie să fii atent când este încheiat procesul-verbal este menționarea locului săvârșirii faptei contravenționale. Dacă acesta nu este suficient de clar definit, fără să fie precizat locul exact al constatării faptei, acesta este un motiv de nulitate a procesului-verbal. De asemenea, trebui ca data să fie trecută corect.

Al doilea lucru care trebuie știut este că de fiecare dată când un agent rutier te oprește în trafic este obligat să se prezinte. Mai mult decât atât, în cazul în care primești o amendă, acesta trebuie să își scrie în procesul-verbal de contravenție numele, prenumele, dar și calitatea. În cazul în care numele este trecut incomplet sau nu este trecută unitatea din care face parte, acest lucru duce la nulitatea  procesului-verbal. De asemenea, și datele personale ale conducătorului sunt foarte importante, în cazul în care agentul îți greșește numele și acesta este un motiv de nulitate.

Trebuie reținut faptul că, dacă persoana căreia i se încheie procesul-verbal de contravenție refuză să semneze, agentul trebuie să treacă un martor în procesul-verbal, iar un alt agent constatator nu poate avea această calitate.

Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.