„Nino Nino” la Târgul de Carte

30

„Cât trăim pe acest pământ
Mai avem un lucru sfânt,
O câmpie, un sat natal
O clopotniță pe deal.”

 

 

 

logo zambetul uneste articoleCu aceste versuri scrise de regretatul poet Nicolae Dabija, copiii din Grupul „Nino Nino”, sub umbrelele tricolore amenajate pe strada Mihai Eminescu cu ocazia Târgului de Carte organizat de Primăria Brăila în perioada 6–10 septembrie 2022, au întâmpinat-o pe scriitoarea Victoria Furcoiu-Bunica de la Editura Arco Iris din Braşov, joi, 8 septembrie 2022, Alexandru Borbely, membru al grupului ,,Nino Nino”, cântând cu vocea caldă şi catifelată o melodie compusă de compozitorul Tudor Chiriac din Republica Moldova. Interpretând versurile de mai sus, îndrăznim să subliniem că atâta timp cât mai avem oameni sufletişti care promovează şi duc pe mai departe valorile culturale, oameni care recomandă neobosiţi generaţiilor de azi cartea ca factor important în evoluţia morală a societăţii şi când toate acestea sunt realizate de multe ori cu abnegaţie şi tragere de inimă, deseori cu multe sacrificii, putem spune cu mândrie că „mai avem un lucru sfânt pe acest pământ”.

Este a treia oară când „Nino Nino” se întâlneşte cu Victoria Furcoiu-Bunica în decursul a celor trei ani de activitate prin proiectul „Zâmbetul uneşte” iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan în colaborare cu Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă şi de fiecare dată atmosfera a fost caldă şi prietenească.

Copiii au înţeles că a citi înseamnă să mai trăieşti o viaţă prin cunoaştere şi imaginaţie.

Scriitoarea le-a citit poveşti din cărţile scrise de ea şi i-a provocat la ghicitori prin care copiii şi-au exersat imaginaţia şi și-au îmbogățit bagajul cultural.

Din păcate, societatea de azi îndrumă copiii pe drumuri care nu li se potrivesc şi le împovărează copilăria cu programe şcolare greu de purtat în rucsacul care-i cocoşează şi la propriu şi la figurat, şi pe care copiii îl poartă ca pe o povară grea şi obositoare.

Sunt tot mai puţini oameni care, cu sacrificii financiare, încearcă să menţină cultura încă vie. În acest context, ei transmit generaţiilor viitoare ştafeta dragostei de natură, dragostea de oameni, dragostea de neamul românesc, dragostea de orice, care, printr-un simplu pas, pot schimba lumea.logo bibl jud braila

Mulţumim Județene Bibliotecii „Panait Istrati” Brăila, Secţiei de Împrumut pentru copii. Ludotecă, reprezentată de d-na bibliotecar Mihaela Doiniţa Stanciu, care prin implicare la astfel de evenimente, ne ajută „să colorăm” cultura brăileană cu ajutorul copiilor.

Întâlnirea s-a finalizat cu câte o delicioasă îngheţată, iar pescăruşii, veniţi dinspre Dunăre, zburau pe deasupra umbrelelor tricolore salivând pofticioşi.

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.

zambetul uneste 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.