„Nino Nino” şi istoria

104
moise groza erou

logo zambetul uneste articoleÎn călătoria lui cultural-educativă, grupul „Nino Nino” a poposit prin multe locuri din Brăila, atât la obiectivele economice sau culturale, cât şi la cele istorice.

Ieri, 11 iunie 2022, „Nino Nino”, printr-o invitaţie atractivă, a păşit în Cimitirul Sfântul Constantin din Brăila, dar nu ca să se plimbe sau ca să privească curios locurile de veci.

La invitaţia scriitorului brăilean, Virgil Matei, copiii au fost conduşi la mormântul generalului Moise Groza (2 februarie 1844, Obreja, Caraș-Severin, România–9 aprilie 1919, Brăila, România), care a fost un mare patriot român, fiind cunoscut pentru cucerirea Griviței în 1877. A murit la vârsta de 75 de ani în casa lui din Brăila, fiind înmormântat în Cimitirul Sfântul Constantin din Brăila.

Brăilenii l-au cam uitat pe acest mare erou din Războiul de Independenţă şi de aceea, prin organizarea unor manifestări comemorative, se cuvine să transmitem generaţiilor viitoare faptele eroice ale românilor care au luptat pentru noi pe acest pământ românesc.

Ajunşi la mormânt, Virgil Matei, Lică Barbu şi copiii au ţinut un moment de reculegere după care au trecut la curăţirea locului de veci, au depus flori şi au aprins lumânări.

Activitatea de ieri a fost un moment solemn din respect pentru cei care şi-au jertfit viaţa pentru ca azi să trăim în pace cu speranţa că nu vor mai fi niciodată războaie.

,,Nino Nino” a vizitat şi Cimitirul Eroilor căzuți în perioada 1916–1919. Aici se află un monument amintind de cei 1307 eroi brăileni, morţi pe front în 1917. Pe o plăcuţă sunt scrise cuvintele: ,,Moartea lor este viaţa noastră. Omagiul celor 1307 oseminte ale eroilor morţi în 1917 în Moldova şi reînhumaţi în cimitirul eroilor din Brăila în 1938”.

Încântaţi de cunoştinţele noi pe care şi le-au însuşit, copiii au ieşit din cimitir şi s-au oprit la o delicioasă îngheţată.

O zi excelentă pentru o călătorie în istorie. Şi la propiu şi la figurat.

*

După trei ani de activitate, proiectul ,,Zâmbetul uneşte” iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan în colaborare cu Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă îşi propune o împrospătare cu noi membri a grupului „Nino Nino” prin atragerea de membri noi.logo bibl jud braila

Mulţi copii înscrişi acum trei ani s-au maturizat, au devenit adolescenţi şi păşesc mai departe în călătoria vieţii cu clipa copilăriei în suflet petrecută la „Nino Nino”.

În acest moment, mai sunt şase fetiţe inimoase care se străduiesc să continue proiectul.

Avem planuri noi de educaţie cultural-artistică, avem repertorii de cântece pentru interpretare, avem de continuat seria de reportaje „Nino Nino şi Brăila”, avem pregătite concursuri inedite şi originale, avem chef de joacă unde învăţăm lucruri noi tot timpul, dorim să publicăm o nouă carte scrisă şi ilustrată de copii, dar ce nu avem în acest univers numit „Nino Nino”!

Cu sprijinul doamnei bibliotecar Mihaela Doiniţa Stanciu de la Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, am editat un afiş cu datele şi recomandările privind organizarea unei preselecţii la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, sala „Fănuş Neagu” care va avea loc pe data de 18 iunie 2022, ora 11.00, dar va continua şi în alte zile în funcţie de numărul participanţilor înscrişi.

Ce mai aşteptaţi, dragi copii? Timpul trece.

Vă aşteptăm cu drag!

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

Povestea lui „Nino Nino” de Lică Barbu, în revista culturală „Leviathan”, anul II, nr. 4 (5), octombrie–decembrie 2019, la rubrica „Lumea copilăriei”, pp. 142–149, click aici.

Interviul celor zece întrebări – Lică Barbu în dialog cu Doinița Mihaela Stanciu, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, în revista culturală „Leviathan”, anul IV, nr. 1 (10), ianuarie–martie 2021, la rubrica „Lumea copilăriei”, pp. 180–183, click aici

Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.

zambetul uneste

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.