La Editura Leviathan a apărut volumul AI și Noi, studiu de Maria-Alexandra Timbuș. Redactor: Pușa Roth. Ilustrația copertei aparține autoarei. 284 p., format A5. ISBN 978-630-6601-17-2. Preț: 30 lei; 10 euro, 11 dolari USA (pentru Diaspora).
O întrebare care frământă lumea contemporană: care sunt domeniile de aplicare cu rezultate optime ale Inteligenței Artificiale (Artificial Intelligence, prescurtat AI)? Răspunsuri detaliate la această întrebare aflați din studiul foarte bine documentat al Mariei-Alexandra Timbuș.
„Imaginați-vă o lume în care tehnologia nu doar ne ajută să navigăm mai ușor prin viața de zi cu zi, ci ne anticipează nevoile, învață alături de noi și ne sprijină în luarea deciziilor importante. O lume în care mașinile pot detecta boli în stadii incipiente, pot personaliza educația pentru fiecare elev și pot chiar crea opere de artă. Aceasta nu este o viziune îndepărtată, ci realitatea în care trăim – iar forța care impulsionează această revoluție este Inteligența Artificială (AI).
Acum un an și jumătate, am decis să-mi urmez pasiunea și să încep să studiez mai profund impactul AI asupra lumii noastre. Deși nu sunt un profesionist în acest domeniu, setea mea de cunoaștere m-a condus la nenumărate articole, studii de cercetare și conferințe, în speranța de a înțelege cum această tehnologie inovatoare modelează viitorul nostru. Ce m-a atras în mod special la AI este versatilitatea sa incredibilă – felul în care poate influența și transforma industrii atât de diverse, de la sănătate și educație, până la finanțe și divertisment. Nu a fost întotdeauna ușor să navighez prin limbajul tehnic, complex, din lucrările academice și studiile de specialitate. Totuși, cu fiecare capitol parcurs, am început să deslușesc cum funcționează AI, dar, mai important, cum ne influențează direct viața. A fost o călătorie fascinantă și provocatoare, iar la finalul fiecărei zile, mă simțeam mai entuziasmată de potențialul acestei tehnologii.
Cartea pe care o ții în mână este rezultatul acestei călătorii personale. Mi-am dorit să împărtășesc nu doar ceea ce am învățat, ci să o fac într-un mod accesibil și captivant, pe înțelesul tuturor. Nu am vrut să fie o carte tehnică, ci un portal către un viitor previzibil și accesibil pentru noi toți. Cred cu tărie că AI nu ar trebui să fie un subiect rezervat doar experților în tehnologie, ci unul de interes larg, pentru oricine dorește să înțeleagă cum va arăta lumea în următorii ani.” – Maria-Alexandra Timbuș, Gândurile mele despre ceea ce urmează să vină, a început și sigur se va transforma, prefață.
„Maria-Alexandra Timbuș face parte din generația pentru care știința și, de ce nu, imaginația urcă nebănuitele trepte ale tehnologiei până la ceea ce, de curând, era o necunoscută pentru publicul larg: Inteligența Artificială. Cartea Mariei, scrisă la mai puțin de 18 ani, ne deschide calea unei călătorii aproape tulburătoare, călătoria exclusivistă până de curând a specialiștilor, dar care devine subiect comun, în care lumea va căpăta alte valențe. Deocamdată AI rămâne o necunoscută pentru cei mulți, dar o provocare pentru tineri excepționali, printre care se numără și autoarea cărții AI și Noi. Este AI o inovație abstractă? Dacă citim revelațiile, dar și provocările Mariei-Alexandra Timbuș, descoperim cu uimire că este o „resursă utilă și accesibilă”. – Pușa Roth, prezentare pe coperta 4 a cărții.
Maria-Alexandra Timbuș s-a născut pe 27 septembrie 2006, la București. Este elevă în clasa a XII-a la Liceul Internațional de Informatică București, ICHB (septembrie 2021–iulie 2025), profil: Matematică-Informatică, Matematică intensiv, media anuală: 10/10. A participat și participă la numeroase activități extracurriculare și experiențe în domeniile IT, roboticii, AI, graficii și a obținut premii și recunoașteri naționale și internaționale.
Cartea poate fi procurată de la editură la adresele: leviathan.romania@yahoo.com; costintuchila@gmail.com.
sau, în curând, de la Librăria „Mihai Eminescu” din București (Bd. Regina Elisabeta nr. 16, colț cu str. Academiei, program: luni– vineri, 10.00–18.30; sâmbătă: 10.00–15.00), inclusiv comenzi online, click aici.
Portalul Editurii Leviathan, click aici.
Cărți ale Editurii Leviathan și revista „Leviathan” (ultimele exemplare) la Librăria „Mihai Eminescu” din București, click aici.
Revista trimestrială „Leviathan”, click aici.