”Oameni despre oameni într-o singură expoziție de fotografie” de Mirela Nicolae

191
expozitie Cristian Oeffner Oprea mmb

Lumina este un stimul care acţionează asupra retinei şi produce diverse senzaţii. Până pe 2 mai 2019, la Palatul Suțu, sediul central al Muzeului Municipiului București, este găzduită expoziția de fotografie ”Oameni și statui într-o singură lumină”, un eveniment artistic producător de senzaţii vizuale profunde.

Expoziția conține fotografii realizate de Cristian Oeffner Oprea, care lucrează de cinci ani la Muzeul Municipiului București, a absolvit The New York Institut of Photography, fiind membru în mai multe asociaţii de profil. Istoria expoziţiei a început anul trecut, cu prilejul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Statui Vivante (22 – 28 mai 2018), organizat de colectivul Teatrului ”Masca” în curtea Casei Filipescu-Cesianu.

Cristian Oeffner Oprea
Cristian Oeffner Oprea

După cum a precizat autorul, expoziţia este inspirată de doi mari artişti fotografi: Yousouf Karsh şi Rob Heyman, primul – un cunoscut portretist american de origine armeană –, iar cel de-al doilea, un apreciat fotograf australian. De altfel, Cristian Oeffner Oprea le-a dedicat această expoziție celor doi maeștri ai artei fotografice.

Expoziţia de la Muzeul Municipiului Bucureşti surprinde prin tehnica folosită, aceea a luminii unice în alb şi negru care se prelinge discret pe chipurile oamenilor dezvăluind emoţii şi stări nebănuite. Cu sprijinul special acordat de specialiştii instituţiei şi de directorul Adrian Majuru, cronologia fotografiilor prezentate povesteşte în instantanee, viaţa şi măştile de pe chipurile noastre. Ne putem ascunde după farduri, machiaje sau simple zâmbete, dar e imposibil să înşelăm sufletul surprins de ochiul aparatului de fotografiat.

Una din atitudinile de pe chipurile imortalizate de artistul fotograf care m-a impresionat este seninătatea resemnării în faţa trecerii implacabile a timpului, a grijilor, a iubirii (ne)împartăşite. Ea străbate succesiunea panourilor care alternează: o fotografie cu o statuie vivantă între două fotografii cu spectatori.

Desigur că, în fotografii, puteţi remarca şi mirare, bucurie, discreţie, modestie…

Sunt convinsă că expoziţiaOameni și statui într-o singură lumină” semnată de Cristian Oeffner Oprea reuneşte fotografii care vor fi râvnite peste câţiva ani de către pasionaţi şi colecţionari.

Vezi și arhiva Muzeul Municipiului București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.