Pamflet: PMP, Daniel Țecu, subvențiile și ipocrizia competenței

2148
Daniel Tecu, candidat PMP - Investigație a subvențiilor primite din partea Spaniei

Convinși fiind că hegemonia carismatică a lui Traian Băsescu cuplată cu notorietatea unor români din Diaspora s-ar putea materializa în câteva zeci, poate sute de mii de voturi în circumscripțiile din afara granițelor, eminențele cenușii ale PMP au venit cu ideea atragerii în mecanismul electoral a unor personaje cu o oarecare notorietate în rândul românilor din afara țării. Mesajul electoral ales cu această ocazie, a fost gândit și el să corespundă total filozofiei politice și retoricii băsesciene: pe scurt, ai ălorlalți sunt corupți, imbecili, incompetenți, în timp ce ai noștri reprezintă schimbarea, politica altfel, competența.

Vârf de lance al odiseei electorale diasporene a Partidul Mișcarea Populară (PMP) a fost desemnat Daniel Țecu, un personaj care a făcut valuri mai ales prin declarațiile în care se auto-proclamă reprezentant al românilor din Diaspora sau prin relația sa tumultoasă cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, al cărui membru este. În fapt, Daniel Țecu are meritul de a fi o veritabilă sursă de inspirație în mediile virtuale din afara României, dat fiind faptul că marea majoritate a românilor din afara granițelor, habar nu are nici cine este, nici cine i-a conferit vreodată legitimitate.

Cu toate astea, dacă ar fi să ne luăm după Octav Pelin, acest ilustru anonim cochetează de ceva vreme cu politica mare, din postura de om de casă al lui William Brânză. Potrivit propriilor declarații din revista ”Formula AS”, personajul care deschide lista de Senat a PMP în Diaspora a reușit să colecteze peste 500.000 de EURO de la românii din Europa, bani pe care i-a folosit, împreună cu o finanțare din partea Comunidad de Madrid, la organizarea celebrei chelmeze PD-L din Alacala de Henares, intitulată „Forum Europa 2008”, eveniment la care, surpriză, a fost invitat chiar actualul său șef de partid, fostul președinte Traian Băsescu. Din cotizațiile voluntare ale românilor din Diaspora s-au organizat apoi diferite safariuri umanitare în Africa, sub coordonarea aceluiași onor-misionar, viitor politician, Daniel Țecu.

În realitate însă, în 2009, Daniel Țecu și autointitulata sa federație de asociații, FADERE, au avut însă și câteva revelații cu iz național, reușind să pună mâna pe subvenții din partea autorităților spaniole, bani cu care simbolul competenței pemepiste 2016 a finanțat, sau mai bine zis trebuia să finanțeze proiecte adresate conaționalilor.

Explorând însă sumar raiul competenței iberice de sorginte pemepistă, lucrurile nu par să fi stat chiar pe roze…

De exemplu, conform rezoluției 205/3 mai 2011 a Agenției Regionale pentru Emigrare și Cooperare (Departamentul pentru muncă, femeie și emigrare) a Comunidad de Madrid, aflăm cu stupoare de o notificare a entității asociative numită FADERE, condusă de atotputernicul său președinte Daniel Țecu, vis-a-vis de declanșarea procedurii de rambursare parțială a subvenției acordate de AREC conform conveției de colaborare din 25 iunie 2009. Din rezoluția din 18 ianuarie 2010 a Vicepreședenției, Departamentului de Cultură, Sport și Purtător de Cuvânt al Guvernului din cadrul comunității madrilene aflăm că finanțarea s-a ridicat la 100.000 EURO.

O întâmplare? Nu neapărat, dacă săpăm ceva mai adânc. Astfel aflăm că Direcția Generală de Imigrație a dat la rândul său, în 9 mai 2012, o rezoluție prin care o notifica pe ADERE, coordonată de același Daniel Țecu, că a declanșat procedura de rambursare totală a subvenției primite pentru susținerea funcționării asociațiilor de emigranți în anul 2009, stabilind totodată și penalitățile de întârziere.

Deloc ciudat, dacă stai să te gândești că, anterior, în februarie 2012, aceeași structură o anunța pe susnumita FADERE, condusă de același ultra-competent, Daniel Țecu, că a declanșat procedura de rambursare integrală a subvenției oferite prin Rezoluția 236/2009 a Agenției Regionale pentru Imgrație și Cooperare.

Trecând peste explicația implicită, cum că toate aceste agenții și direcții spaniole sunt infestate de pesediști, peneliști (și chiar și viitori usriști) răuvoitori și că de fapt Iohannis, Coldea și Koveși l-au lucrat pe vașnicul pemepist/faderist, PMP Diaspora trebuie să explice potențialilor alegători cum de marele competent Daniel Țecu, care candidează cu un slogan despre competență, a avut probleme cu autoritățile spaniole. Este tătucul identitar și administrativ al FADERE personajul potrivit să reprezinte diaspora în Parlamentul României?

Ah, da… și, până la urmă, că tot veni vorba oare au dat, FADERE și președintele său, recte candidatul PMP,  banii dînapoi statului spaniol? Și dacă tot veni vorba, despre ce sume ar fi vorba? Ca să știe și ei reprezentații, despre ce minuni a facut „reprezentantul” auto-proclamat.

Chiar și dacă ignorăm opiniile dure, precum cea a lui Ovidiu Eftimie de la TimesNewRoman, care-l etichetează pe Daniel Țecu drept un „reziduu al isteriei din noiembrie 2014” și care-l acuză că, în trecut s-a ocupat de „furat mașini / scos femei la produs / vândut mâncare expirată la suprapreț conaționalilor săi” sau pe cea a lui Andrei Bădin de la Antena 3, care în 2008, îl eticheta drept „un personaj extrem de dubios care se laudă cu relațiile lui în SRI și care a fost surprins de către soție si fata lor minoră în pat cu o secretara a organizatiei lui, o fată numită Olimpia”, fapt care a dus la excluderea candidatului PMP la Senat din rândurile Bisericii adventiste (dar în care, potrivit lui Bădin, va fi primit ulterior, contra-cost)rămâne o întrebare legitimă pentru eminența cenușie din Nicolae Iorga, nr.11: e bine dom’ Băsescu… e bine? Adică dacă ea, autoritatea spaniolă dă bani candidatului lu’ matale să facă ceva și, după aia, îi cere înapoi, atunci mai este onor-candidatu’ lu’ mata competent au ba?

Dar, pentru că iarna nu-i ca vara, nici Dendiu nu-i Țecu. Spun asta pentru că Doru Dendiu, cel care stă în umbra ilustrului său companion de cursă lungă, pare făcut din alt aluat politic, intelectual și uman.

Și ca să închei într-o notă concesivă, uite azi refuz să dau crezare zvonisticii din PMP, și anume cum că decizia ca Daniel Țecu să deschidă lista la Senat în Diaspora a aparținut însuși vulturului pleșuv al popularilor dâmbovițeni, un suporter fervent al ideii că disciplina și obediența electorale ale electoratului de ziua a șaptea reprezintă calea către atingerea baremului de 5%.

N.B. Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare

Legături către documentele emise de către autoritățile spaniole, vizând FADERE:

http://www.bocm.es/boletin/CM_Orden_BOCM/2012/03/12/BOCM-20120312-68.PDF
http://www.bocm.es/boletin/CM_Orden_BOCM/2011/05/24/BOCM-20110524-37.PDF
http://www.bocm.es/boletin/CM_Orden_BOCM/2012/06/14/BOCM-20120614-31.PDF
http://www.bocm.es/boletin/CM_Orden_BOCM/2010/02/16/BOCM-20100216-3.PDF

Dă clic pentru a accesa Revista118.pdf

4 COMENTARII

 1. E foarte usor sa critici o activitate in diaspora fara sa stii ce e in spatele ei . Eu nu-l cunosc pe acest om dar nici nu cred ca tot ce se povesteste in acest caz e adevarat . Cu finantarile sunt lamuriot asa ca orice ai face nimeni nu e multumit iar daca PMP a decis sa puna in lista candidati pentru parlamentare numai oameni din Diaspora a luat o decizie inteleapta demna de urmat . Eu nu voi vota sa ma reprezinte un om impus de la Bucuresti , fie el si fiul lui Dumnezeu

  • Domnule Stoleriu, va respect atat parerile personale, cat si optiunea electorala. Fiecare este liber sa citeasca, sa inteleaga si sa creada orice doreste. Democratia ne permite acest lucru si trebuie sa luptam pentru a perpetua acest lucru.

   De altfel, sunt de acord cu remarca dvs. ca reprezentantii Diasporei in legislativ ar trebui sa fie din Diaspora. In paranteza fie spus, respect faptul ca ati fost unul dintre sustinatorii candidaturii doamnei Harja pe o pozitie eligibila pe listele Partidului Democrat din Italia.

   Cu toate astea, pe cat de usor este sa critici, pe atat de usor este sa sustii ca niste documente nu sunt reale, exclusiv in baza intuitiei. Este normal sa avem rezerve, dar trebuie sa le avem si in cazul candidatilor pe care-i sustinem, si in cazul celorlalti. Asta inseamna sa avem un sistem de valori corect, autentic si o coloana vertebrala. Sa aplicam aceleasi standarde tuturor.

   Dar cand vine vorba de documente oficiale ale statului, ma tem ca nu putem contesta autenticitatea lor.

 2. Excelent articolul, dincolo de pamflet, adevărul cu patina dată de faptele sus menționate (și care nu sunt prefabricate (!)) vine să lămurească pe profan de pericolul în care se află țara. Acest Țepu a mai fost prezent și pe la Congresul Românilor de Pretutindeni, unde, din pricina unor „tulburări” de ultim moment (probabil a aflat că altcineva decât el va fi președinte – făcut, iar nu ales), în ultimul moment a făcut rocada și a denunțat ilegitimitatea Acelui congres al cărui „bebeluș” a ieșit la lumină prematur, firav și atacat DIN INTERIOR de retrovirușii și bacteriile ucigașe cu pedigri politic (pnl, psd), care, TOT PENTRU VOTURI, au vrut să acapareze „puterea” la vârful Consiliului Românilor de Pretutindeni ȘI CARE (această persoană) a fost trădată în ultima clipă de către ceilalți frustrați ai congresului care nu au prins un loc DE FRUNTE în Consiliul Românilor de Pretutindeni – zvonistica abundă de informații de tipul acesta (unii membrii ai actualului consiliu pot confirma afirmațiile mele). Deci, un copil prodigy acest daniel țecu …..

  • În primul rand multumesc, domnule Meternă.

   În al doilea rând, am auzit și eu de niște coliziuni de interese in cadrul Consiliului Românilor de Pretutindeni. Mi-ar placea sa aflu ce anume s-a intamplat, dat fiind faptul ca nu am fost acolo. Evident este insa nevoie de declaratii cu subiect si predicat din partea celor care au participat si care ar putea sa inlature putin ceata care acopera acest eveniment. Atata timp cat vorbim de fonduri publice si de incercarea aunor partide de a „incaleca” un organism care ar trebui sa fie unul legitim al Diasporei, eu cred ca merita cercetat extrem de amanuntit.

   Am convingerea ca diaspora poate fi unita si puternica. Asta doar daca avem curajul sa ne debarasam de balastul care o tine dezbinata si sustinem oameni curati si fara bube, care chiar vor sa faca ceva pentru comunitatile romanesti de peste granite.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.