Pentru prima dată în istoria Concursului Internațional ”George Enescu”, juriul de specialitate a decis ca patru tineri muzicieni să intre în Finala Secțiunii de Violoncel, în loc de trei. Alegerea este motivată de nivelul artistic ridicat al concurenților înscriși la ediția 2018 a competiției de la București. Stanislas Kim (Franța), Shizuka Mitsui (Japonia), Yibai Chen (China), Marcel Johannes Kits(Estonia) sunt violonceliștii care vor încânta publicul marți seară, pe 11 septembrie, în cadrul finalei, cu concerte de Dvořák și Șostakovici.
Rezultatele au fost anunțate duminică seară de juriul de specialitate format din David Geringas (președintele juriului), Raphael Wallfisch, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Myung-Wha Chung, Philippe Muller și Marin Cazacu.
Publicul va putea asculta în Finala Secțiunii Violoncel care va avea loc marți, 11 septembrie 2018 la Ateneul Român, de la ora 18.00, patru interpretări diferite, personale, ale celor patru finaliști ai Secțiunii: Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor, op. 104 de Antonín Dvořák – în interpretarea concurenților Stanislas Kim și Shizuka Mitsui – și Concertul pentru violoncel și orchestră în Mi bemol major, op.107 de Dmitri Șostakovici – în interpretarea tinerilor muzicieni Yibai Chen și Marcel Johannes Kits – Orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, dirijor: Paul Watkins.
Biletele pentru Finala de Violoncel sunt disponibile, în rețeaua EVENTIM, iar prețul unui bilet variază între 55 și 45 de lei.
Yibai Chen (China) s-a născut pe 30 septembrie 2001. În prezent, studiază sub îndrumarea profesorului Danjulo Ishizaka la Universitatea de Arte din Berlin. A participat la mai multe cursuri de măiestrie susținute de Marti Rousi, Liwei Qin, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Wolfgang Emanuel Schmidt și Jens Peter Maintz. A concertat la Universitatea Cambridge în iulie 2012 şi a interpretat ”Ariile țigăneşti” de Sarasate cu Orchestra de Cameră din Pforzheim și a obținut deja un premiu internațional la ediția a XI-a a Concursului Internaţional pentru Violoncel ”Lutoslawski” de la Varşovia, 2018.
Absolvent al Conservatorului din Courbevoie, Stanislas Kim (Franța), născut pe 24 august 1993, a participat la cursuri de măiestrie susținute de David Geringas, Frans Helmerson, Natalia Gutman, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Wolfgang Emanuel Schmidt și Jens Peter Maintz. Este invitat să cânte în festivaluri precum: Würzburger Bachtage, „Grieg” din Bergen, Festivalurile din Schleswig-Holstein și Mecklenburg-Vorpommern. Cântă la un violoncel provenit din şcoala Vuillaume, împrumutat de Deutsche Stiftung Musikleben. A obținut premii internaționale importante, printre care cele ale Concursului de Muzică de Cameră de la Lyon, a VIII-a ediție a Concursului Internațional din Suedia, alături de pianista Marie Rosa Günter și Concursurile ”Brahms” și ”Hindemith”.
Estonianul Marcel Johannes Kits, născut pe 2 mai 1995, interpretează la un violoncel construit de Francesco Ruggeri în Cremona 1674, cu un arcuş construit de Victor Fetique, ambele împrumutate de către Deutsche Stiftung. A urmat numeroase cursuri de măiestrie, cu artiști precum Maria Kliegel, László Fenyö, Wen-Sinn Yang, Jan-Erik Gustafsson, Marko Ylönen, David Geringas, Steven Isserlis. Din acest an, studiază sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz, în cadrul Universităţii de Arte din Berlin. Marcel Johannes Kits a concertat ca solist cu numeroase orchestre precum Orchestra Națională Simfonică a Estoniei, Orchestra de Cameră din Talinn, Orchestra din Pärnu, Orchestra Națională Simfonică a Letoniei, Württembergische Philharmonie din Reutlingen, Orchestra Filarmonicii din Jena, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Saint Petersburg. Este laureat al Concursurilor Internaţionale ”Dombrovsky” şi ”Johannes Brahms”.
Shizuka Mitsui (Japonia) s-a născut pe 14 martie 1992. Începând din anul 2014, studiază cu profesorul Giovanni Gnocchi în cadrul Universităţii Mozarteum din Salzburg, iar din 2016, se află sub îndrumarea lui Clemens Hagen. Este semifinalist al Concursului Internaţional Regina Elisabeta din Bruxelles 2017. A obținut premii la Concursul de Violoncel ”Izumino-Mori”, Japan Classic, ”Enrico Mainardi” (Premiul I) și Concursul de Muzică de la Tokyo (Premiul al II-lea). A participat la cursuri de măiestrie cu Jens Peter Maintz, Natalia Gutman, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Masato Iwai, Danjulo Ishizaka, Wolfgang Boettcher şi Gautier Capuçon.
La 60 de ani de la prima ediție, în plin an de sărbătoare a Centenarului și a 137 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu, Concursul Internațional ”George Enescu” propune publicului o experiență unică, și extinde perspectivele culturale și educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma și construi o societate.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați:
Echipa de Comunicare a Concursului Internațional ”George Enescu”
Informații la zi, imagini, comentarii despre ediția 2018 a Concursului Internațional ”George Enescu” – în Revista Culturală Leviathan, partener media al evenimentului.
Vezi: Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018