Prima audiție a poemului simfonic „Vox Maris” de George Enescu

232
George Enescu în 1930
George Enescu în 1930

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_10 septembrie 1964: prima audiție a poemului simfonic Vox Maris de George Enescu, interpretat de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române, dirijată de Iosif Conta.

„Vox Maris a făcut parte din concertul Orchestrei RTV de la Sala Mare a Palatului, programat în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional «George Enescu» (4–22 septembrie 1964). Simfonietta de Ion Dumitrescu deschidea concertul Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din 10 septembrie, dirijor: Iosif Conta. «Densitatea contrapunctică a Simfoniettei, ţesătura ei, coloritul şi amploarea orchestraţiei», de care vorbea Jean-Victor Pandelescu la prima audiție a lucrării (1957), se regăsesc în versiunea dirijorului Iosif Conta, în programul care îl avea ca solist pe celebrul violoncelist Gaspar Cassado (Concertul nr. 1 de Haydn).  Acest concert de la Sala Mare a Palatului reprezintă un moment important în istoria muzicii românești: prima audiție a poemului simfonic Vox Maris, op. 31 de George Enescu, partitură care întregea astfel, pentru cunoscători, portretul componistic al lui George Enescu. «Iosif Conta, spunea Ada Brumaru la Radio, a realizat în topirea timbrurilor instrumentale, în curgerea continuă a fluxului melodic și circulația difuză a motivelor mirajul muzicii enesciene, care întâlnește de astă dată deopotrivă plastica și poezia.» Ar trebui amintit că programul din seara de 10 septembrie era unul foarte solicitant pentru dirijor și orchestră, încheindu-se cu muzica baletului Sacre du printemps de Stravinski.” – Costin Tuchilă.

Arhiva rubricii Filă de calendar

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al portalului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2023.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2023, pp. 39–40 puteți citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2023 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2023

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica 

Arhiva George Enescu 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.