Prima „reprezentaţie high-life” a cinematografului Lumière în România

28
În dreapta, primul aparat „cinematograf” al fraților Lumière folosit la filmat și la proiecție
În dreapta, primul aparat „cinematograf” al fraților Lumière folosit la filmat și la proiecție

fila de calendar rubrica leviathan.roAcum 124 de ani (27 mai 1896), la sediul ziarului „L’Indépendance Roumaine” din Bucureşti, a avut loc prima „reprezentaţie high-life”, cum numea presa, a cinematografului Lumière în România, la cinci luni după reprezentaţia pariziană. Clădirea se afla pe Str. Clemenţei nr. 1 (azi C. A. Rosetti), cf. Anuarului Bucurescilor 1883, 1885.

L’Indepéndence Roumaine (Independența română), cu subtitlul Quotidien politique, économique et littéraire (Cotidian politic, economic și literar), a fost un ziar înființat de  Frédéric Damé și Émile Galli, redactat în limba franceză și publicat în București, începând cu anul 1876, cu apariție zilnică, în două ediții.

Una dintre rubricile cele mai citite ale ziarului era Carnet du High-Life (Carnetul high-life-ului), semnată de Claymoor. Rubrica avea un caracter monden, prezentând informații și comentarii despre recepții și baluri, spectacolele de turneu ale unor vedete europene, autorul punctând îndeosebi detalii de ambianță, de atmosferă, privind toaletele și coafurile participantelor la sindrofii. Claymoor era pseudonimul lui Mihai (Mișu) Văcărescu, fiul lui Iancu Văcărescu și unchiul Elenei Văcărescu.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.