”Reclame la «Cărăbuş»” de Mirela Nicolae

1301
Mirela Nicolae Constantin Tanase revista teatru carabus leviathan.ro

Ȋn 29 iulie 1934 se difuza la radio, sub genericul ”Ora veselă”, un interviu cu actorul şi umoristul Constantin Tănase. George Acsinteanu, cel care i-a pus întrebările marelui comedian român, a avut buna inspiraţie să le transcrie împreună cu răspunsurile acestuia pentru arhivele instituţiei create în 1932. Interviul integral a apărut în volumul ”Ora veselă”, editat în 1999 de Societatea Română de Radiodifuziune prin Editura Casa Radio.

reclama carabus

Am ales să transcriu un scurt fragment din dialogul respectiv pentru a ilustra reclamele la Teatrul de revistă ”Cărăbuş” (numit în presa vremii Revista de teatru ”Cărăbuș”, Compania ”Cărăbuș” sau, pe scurt, ”Cărăbuș”), înfiinţat şi condus de Constantin Tănase imediat după Primul Război Mondial:

George Acsinteanu: Spune-ne, te rog, te plictiseşte meseria de director de teatru?

Constantin Tănase: Ce să spun, meseria asta îmi place foarte mult. Ȋntâi ascultă colea la mine: când oi vrea să blestemi pe cineva, apoi să-i zici astfel: «Vedea-te-aş director de teatru fără subvenţie». Pentru că, în paranteză fie vorba, ăia cu subvenţii parcă, parcă o duc niţeluş mai binişor. Ȋnţelegi matale, lor nu le prea intră apa la galoși aşa cum mi-a intrat mie.”

constantin tanase carabus
Fotografii de Mirela Nicolae

Desigur, actorul exagera. Teatrul de revistă ”Cărăbuş”, înfiinţat în 1919, avea un succes enorm la public, iar reclamele din primii ani de funcţionare a trupei, concepute de însuşi Tănase, pe care le-am descoperit în cotidianul ”Universul” din anii 1919–1922, nu făceau decât să sporească faima acesteia.

Poftiţi la ”Cărăbuş”!

Vezi și: Arhiva rubricii 100 de ani de școală națională de Mirela Nicolae

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.