Rememorare și actualitate. Mesagerii arhitecturii românești în Israel și Expoziția ”7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România” – articol de Cleopatra Lorințiu

432
Arh. David Knafo la vernisajul expoziției ”7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România”, Tel Aviv Yaffo
Arh. David Knafo la vernisajul expoziției ”7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România”, Tel Aviv Yaffo

La Galeria Uniunii Arhitecților din Israel (la Migdalor  – Tel Aviv Yaffo) așezată aproape de răsuflarea Mediteranei, am asistat de curând la ceea ce aș putea numi fără teamă de greutatea vorbelor, o întâlnire de substanță. Un grup de arhitecți valoroși din România, printre care însăși președinta Uniunii Arhitecților, arh. Ileana Tureanu, prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu și arhitecți din Israel, președintele Uniunii Arhitecților, arh. David Knafo, personalități ale arhitecturii israeliene, unele din ele cu evidente rădăcini românești, au fost împreună participanți la un eveniment reușit, deopotrivă profesional și artistic, un schimb de opinii și un bun prilej de împrietenire.

4 expozitie 7 pionieri ai arhitecturii

Un eveniment, ca să zic așa, complex, prilejuit înainte de toate de o expoziție foarte interesantă: ”7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România”, care își propune să dezvăluie contribuția de importanță majoră a unor arhitecți evrei, precum Marcel lancu, Rudolf Frankel, Marcel Mailer, Isak Mahler, Jean Monda, Boris Zilberman și Herman Clejan.

Dacă Marcel Iancu (personalitate complexă, excelând în multe domenii de activitate plastică) e un nume de referință în avangardă, apoi în pictura și arhitectura românească, fondator charismatic și emblematic al satului artiștilor Ein Hod, numit odinioară o utopie artistică și devenit un centru iradiant pentru arta modernă, de rezonanță mondială, și este o personalitate cunoscută în Israel, nu la fel stau lucrurile cu ceilalți arhitecți, despre care expoziția destăinuie multă informație. Activitatea acestora este dovedită de clădiri și edificii emblematice, pe care le-au proiectat în România, în special, în București. O parte din ele sunt plasate în ceea ce a fost odinioară Cartierul Evreiesc, unele au scăpat, parțial, de demolările masive din anii optzeci. Altele sunt repere arhitecturale de interes public pentru societatea românească precum Clădirea Scala sau Sanatoriul ”Bucegi” din Predeal. Multe dintre construcțiile prezentate se află pe Lista Monumentelor Istorice sau sunt situate în zone construite protejate. Unele, din păcate, nu mai există astăzi. Altele sunt doar abandonate și ar necesita lucrări majore de reabilitare și consolidare.

Autorii expoziției destăinuie faptul că unul dintre scopurile acestui proiect este chiar sensibilizarea opiniei publice privind situația acestor structuri, în încercarea de a găsi o modalitate de prezervare a acestei părți a patrimoniului cultural și istoric al României.

De fapt această expoziție (3 – 12 septembrie 2019) onorată de o prezență reprezentativă din partea Uniunii Arhitecților din România (arh. Gabriela Petrescu, arh. Sidonia Teodorescu, arh.Dorina Ciobanu,Nicoleta Aldea) face parte dintr-un efort mai mare de participare a UAR la manifestarea complexă și pluridisciplinară din Israel intitulată ECOWEEK, eveniment internațional, cuprinzând conferințe și workshop-uri pe tema ecologiei, sustenabilității și proiectării durabile. ICR Tel Aviv a susținut participarea dr. arh. Lorin Niculae, asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București la un workshop de reconstrucție urbană. El este expert în programe de dezvoltare urbană a zonelor defavorizate și președinte al Asociației Arhipera și a primit Premiul Anualei de Arhitectură (2015), Premiul Grupului Rural și Premiul pentru Arhitectura neconstruită și multe alte premii de specialitate.

Cleopatra Lorințiu la vernisajul expoziției
Cleopatra Lorințiu la vernisajul expoziției

Iată așadar o întâlnire la nivel foarte înalt (profesional, artistic, intelectual) în care pledoariile fascinante ale profesorului Sorin Vasilescu s-au însoțit cu frumoasa primire făcută românilor de președintele David Knafo, de pasiunea creării de legături a arhitectei Batia Svirsky Melloul și de generozitatea concepției în materie de prezentare prin carte, revistă, fotografie, imagine și manifestare complexă a vizionarei arhitecte Ileana Tureanu, președinta UAR. O întâlnire cu farmec, rost și substanță.

Tel Aviv Yaffo, 5 septembrie 2019

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.