Cu un sumar bogat, de la file de istorie literară la literatura contemporană și la evenimente interne și internaționale, ne întâmpină numărul 11-12 (248-249), noiembrie-decembrie 2021, al revistei „Sud”, editată de Asociația pentru Cultură și Tradiție Istorică Bolintineanu, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bolintin Vale. Revista apare din 1996. Director fondator: Constantin Carbarău. Redactor șef: Redactor şef: Vasile Grigore. Redactor şef adjunct: Gabriel Dragnea. Secretar general de redacţie: Ştefan Crudu. Seniori editori: Ion Andreiţă, Nicolae Dan Fruntelată, Victoria Milescu, Florentin Popescu, Nicolae Scurtu. Colectiv de redacţie: Alexandru Cazacu, Constanţa Crudu, Alexandra Firiţă, Marian Grigore, Gianina Mehedinţu, Ciprian Necşuţu. Prelucrare imagini: Mircea Paraschiv.
Nr. 11-12/2021 se deschide cu un poem de Marin Sorescu, Ninsoarea. În editorialul intitulat Mândrie, Vasile Grigorescu scrie: „Persoanelor mai puțin familiarizate cu orașul Bolintin Vale, faptul că aici se investesc sume considerabile pentru achiziția și restaurarea unor monumente istorice (caz izolat, dacă nu chiar unic în județele sud-dunărene după
mărturia unui responsabil în domeniu) sau că de peste 25 de ani se sprijină apariția unei reviste culturale de anvergură națională, le-ar putea face impresia că au de-a face cu o localitate cu un înalt nivel de dezvoltare.” În realitate, orașul are 13 000 de locuitori și nu dispune de resurse economice deosebite. Totuși, aici, conchide autorul „s-a înțeles pericolul lipsei de investiții în cultură și din toată «sărăcia» s-au luat măsuri și s-au direcționat resurse importante către acest domeniu. […] Cultura devine astfel capabilă să ofere motive de mândrie pentru comunitatea bolintineană și un exemplu ce ar fi bine să-i inspire și pe alții.”
Numărul de față al revistei dedică mai multe pagini lui Dimitrie Bolintineanu. Sub titlul Un virtuoz „proscris” al literaturii române, Titus Vîjeu ia în discuție monografiile dedicate lui Bolintineanu, cea, din perioada interbelică, a lui N. Petrașcu, recenzată radiofonic de Perpessicius și cele două lucrări ale lui Teodor Vârgolici, în contextul în care „în pofida unor evaluări critice vădind complexul de superioritate al emitenților, care în general au ignorat contextul apariției sale în literatura română, Bolintineanu n-a fost niciodată un caz clasat al amintitei literaturi.” Vasile Grigorescu continuă publicarea de documente inedite referitoare la familia Bolintineanu iar Gabriel Dragnea prezintă Festivalul „Toamna Culturală Bolintineană” (ediția a IX-a, octombrie 2021), în care au fost marcați și cei 25 de ani de existență ai revistei „Sud”.
Revista publică o pagină de poeme de Rudy Roth, prezentate de Victoria Milescu, versurile autorului stabilit în Spania „ilustrând nu numai talent și măiestrie, ci și o racordare perfectă la lirica românească actuală, relevând o legătură consecventă cu țara natală a cărei cultură a fost asimilată și topită în formule sensibile, adânci și sugestive. La fel ca în fața unui tablou, de care te depărtezi făcând câțiva pași înapoi pentru a-l desluși mai bine, așa și Rudy Roth, aflat în străinătate, surprinde cu mai multă acuitate cele mai percutante și semnificative elemente de plasticitate ale limbii române, astfel încât expresivitatea lingvistică apare într-o lumină revigorantă generând idei și înțelesuri noi.”
Citește aici, pdf: rudy roth poeme rev sud
În serialul Cărțile prietenilor mei (XXXI), Florentin Popescu se oprește la Theodor Damian, „astăzi poate cel mai cunoscut literator din diaspora românească, mai ales cea din S.U.A., unde, d-sa este preot, dar și poet și prozator, un mare (poate cel mai mare) animator cultural, militant pentru cunoașterea și difuzarea culturii românești în lume, fondator și totodată director al Institutului român de teologie ortodoxă din New York, recunoscut și apreciat ca atare pe întregul mapamond.”
Istoricul literar Nicolae Scurtu publică documente aparținând lui Nicolae Cartojan și I. A. Bassarabescu și o poezie necunoscută a lui Mircea Dem. Rădulescu, Reverie.
Ioana-Ruxandra Fruntelată face un portret al profesorului univ. emerit Nicolae Constantinescu la împlinirea a 80 de ani, etnolog, autor al unor volume esențiale în domeniu.
Mireasa furată este titlul fragmentului de roman publicat de Ion Andreiță.
Cronici literare semnează în acest număr Șerban Codrin (Psalmi de Dorel Vișan), Ana Dobre (Marșul invalizilor de Florin Anghel Vedeanu), Monica Grosu (Pergamentele uitării de Radu Matei Todoran), Elisabeta Bogățan și Constanța Crudu (Încă liberă de Victoria Milescu, antologie), Victoria Milescu (Porumbeii mirării/ The Doves of Wonder de Vasilica Grigoraș).
La rubrica „Europeana” apare Discursul lui Jean-Yves Conrad, autor al unor volume dedicate României, la Ambasada României în Franța,la ceremonia de decernare a cetățeniei române, Paris, 15 noiembrie 2021.
Grupaje de poezii publică Claudiu Robert Toma, Ștefan Vida Marinescu, Sorin Smărăadescu, George Itoafă.
Filmul Last Picture Show este prezentat de Alexandru Cazacu.
Arhiva rubricii Revista revistelor culturale