Rowan Atkinson – articol de Raul Gabriel Gavra

54
Mr. Bean
Mr. Bean

fila de calendar rubrica leviathan.roRowan Sebastian Atkinson, actor celebru, comediant și scriitor, s-a născut la 6 ianuarie 1955 în orașul Consett, județul Durham, Anglia. Este cunoscut, mai ales, pentru rolul lui Mr. Bean – în serialul omonim (1990–1995), filmele Bean – O comedie dezastru (1997) și Mr. Bean în vacanță (2007). Există și un sitcom animat care poartă numele de „Mr. Bean”, în care Rowan este vocea protagonistului. Al doilea cel mai cunoscut personaj al său este Johnny English (un spion bine intenționat, dar neîndemânatic), pe care îl întâlnim în: Johnny English (2003), Johnny English… se întoarce (2011) și Johnny English 3 (2018). A jucat și roluri puțin mai atipice, cum ar fi acela de preot: Patru nunţi şi o înmormântare (Gerald) și O dădacă plină de surprize (Walter Goodfellow).

Părinții lui sunt Ella May și Eric, fermier și director de companie. Are trei frați: Paul, Rodney (comentator politic și economic, jurnalist, autor și om de afaceri) și Rupert. Interesant este faptul că, după Școala de coriști și Școala „St Bees”, el nu a studiat actoria, ci are o diplomă în inginerie electrică și electronică (Universitatea Newcastle) și una de masterat în inginerie electrică (Colegiul Reginei, Oxford). A fost și doctorand.

A renunțat la doctorat și s-a dedicat în totalitate actoriei. Pe lângă aparițiile în filme, Rowan a fost prezent și la radio (BBC Radio 3), unde a realizat emisiunea „The Atkinson People”, și pe scenele teatrelor londoneze, unde a interpretat personaje din piese cehoviene adaptate, musicalul Oliver! (bazat pe romanul lui Charles Dickens, Oliver Twist) ș.a.m.d.

Referitor la viața personală, este pasionat de mașini (deține mai multe) și s-a opus unor încercări de restricționare a libertății de exprimare.

Pentru serviciile aduse dramaturgiei și carității, în 2013, a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic. Alte distincții care i-au fost acordate sunt: Premiul Academiei Britanice de Televiziune pentru cea mai bună performanță de divertisment (1981, 1990), Premiul „Laurence Olivier” pentru cea mai bună interpretare într-o comedie (1981) și Premiul comediei britanice pentru cel mai bun interpret de divertisment (1990).

În urma unui sondaj din 2005, Rowan Atkinson este considerat unul dintre cei mai mari 50 de comedianți britanici din toate timpurile. Cu siguranță, este unul care a marcat istoria acestui domeniu de activitate, fiind recunoscut cu ușurință la nivel mondial.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.