„În pustietatea cuvintelor” (31) de Nicolae Lotreanu

63
om aforisme de nicolae lotreanu

logo al treilea ochi Intervenția umană în rezolvarea problemelor poluării sau altor daune aduse naturii nu se poate produce decât cu aceleași mijloace cu care acestea au apărut, adică prin schimbarea modului de viață uman până la limita armonizării depline cu natura.

Omul este, prin natura, sa o ființă „poluantă”. Produce artefacte din prima clipă a apariției sale pe planeta Pământ.

Libertatea este câmpul fertil al umanității noastre. Dacă atunci când câștigăm un drept îl transformăm imediat în obligație, nu cumva l-am zădărnicit?

Nu există un mod mai eficient de a cunoaște realitatea materială decât știința. Numai că lumea materială nu este realitatea integrală.

Justiția nu elimină nedreptatea, ci o compensează întru propria-i reproducere. Subiectul actului de justiție nu este partea vătămată sau civilă, ci făptuitorul sau infractorul pe care îl ia în custodie și, din când în când, îl mângâie pe creștet.

Este o insultă să consideri umanismul o doctrină ca oricare alta. Acesta este, înainte de toate, o opțiune de a fi și, apoi, o viziune universală.

Singura cale fertilă pentru o legătură fundamentală cu natura este contemplația.

Omul este, prin natura sa, o ființă inventivă, altfel nu ar fi supraviețuit nici măcar o zi.

• Un om înțelept filtrează ideile prin consecințele sale previzibile. De aceea, „reacționarul” este mai uman decât „eroul progresist” care merge neabătut înainte, presărându-i pe ceilalți pe marginea drumului construit de el.

Omul este perpetuum-mobile căutat atâta vreme. El trebuie doar să-și găsească impulsurile dinamice în mediul său de viață pe care îl transformă continuu. De aceea el nu este, ci devine!

Omul – animal a fost dotat cu un singur mijloc de supraviețuire – RAȚIUNEA. Mediul în care s-a născut, ori a plonjat, a fost și este plin de pericole și amenințări. Autoprotejarea nu este definitivă, iar mijloacele necesare trebuie mereu reînnoite.

Religiile vor un om nou, Nietzsche îi prevestește supremația, Foucault îi anunță moartea, dar omul nici nu s-a născut încă. Pe planeta noastră sunt doar câțiva aspiranți la umanitate. Restul…

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.