Rudyard Kipling – articol de Raul Gabriel Gavra

41
Rudyard_Kipling

fila de calendar rubrica leviathan.roRudyard Kipling este unul dintre cele mai de seamă nume de scriitori din Marea Britanie, fiind și laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Motivația juriului a fost următoarea: „având în vedere puterea observației, originalitatea imaginației, virilitatea ideilor și talentul remarcabil pentru narațiune care caracterizează creațiile acestui autor de renume mondial”. Kipling este primul scriitor de limbă engleză și cel mai tânăr (avea 41 de ani) care a primit premiul. Este celebru pentru Cartea junglei, pe care se bazează un film de animație Disney (a fost ultimul produs de Walt Disney, acesta murind în timpul producției). Dar este apreciat foarte mult și pentru poemele sale, dintre care amintim aici: Dacă (cu adevărat memorabil) și Gunga Din (o narațiune rimată). Întorcându-ne la proză, o altă lucrare bine cunoscută este romanul de spionaj Kim. La acestea se mai adaugă numeroase nuvele, Kipling fiind considerat un inovator al acestei specii. Activitatea sa în acest domeniu (al cuvântului scris) a început de la o vârstă relativ fragedă, din 1883 fiind angajat al unor ziare locale din India, „Gazeta Civilă și Militară” (ca asistent de redacție, din Lahore, aflat acum în Pakistan), iar apoi „Pionierul” (din Allahabad).

Joseph Rudyard Kipling s-a născut la 30 decembrie 1865 în Mumbai, India britanică. Părinții lui sunt Alice și John Lockwood, director și profesor de sculptură arhitecturală la Școala de Artă „Sir Jamsetjee Jeejebhoy”, sculptor și designer de olărit. Numele scriitorului provine de la lacul Rudyard (Staffordshire, Anglia), care i-a impresionat profund pe părinții săi. A fost educat în Anglia, unde a fost trimis la vârsta de 6 ani. A urmat United Services College, dar nu a avut posibilitatea de a-și continua mai departe studiile.

Remarcabil este faptul că a călătorit foarte mult, vizitând diverse colțuri ale lumii: India, Myanmar, Singapore, Hong Kong, Japonia (unde a fost impresionat de oameni, descriindu-i ca fiind „plini de har și maniere corecte”), Marea Britanie, Statele Unite (unde a locuit cu soția sa), Africa de Sud (unde și-a petrecut vacanțele de iarnă din 1898 până în 1908, cu excepția unui an – 1899) și Noua Zeelandă. În SUA, i-a luat un interviu lui Mark Twain, pe care îl îndrăgea foarte mult, vorbind despre drepturile de autor, tendințele literaturii anglo-americane, cărțile lui Twain și o posibilă continuare a lui Tom Sawyer.

La 70 de ani, în 18 ianuarie 1936, Rudyard Kipling s-a stins din viață. A fost incinerat, iar cenușa sa a fost depusă în Colțul Poeților, o secțiune din partea de sud a Abației Westminster, lângă rămășițele lui Charles Dickens și Thomas Hardy.

Poezia Dacă (If), la rubrica „Poem din poemele Europei”, revista culturală „Leviathan”, anul III, nr. 3 (8), iulie–septembrie 2020, p. 32, click aici.

Arhiva rubricii Filă de calendar

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.