Știri: Aniversare George Georgescu la Tulcea (19 mai 2017)

1193
George Georgescu
George Georgescu

130 de ani de la nașterea dirijorului George Georgescu
Ediția a 25-a a Concursului Internațional de Interpretare Muzicală ”George Georgescu”

Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea în colaborare cu Asociația ”George Georgescu” organizează vineri, 19 mai, ora 19.00, la Muzeul de Artă Tulcea, concertul extraordinar ”De la clasic la divertisment” susținut de ansamblul Violoncellissimo, condus de Marin Cazacu. Pe scena Muzeului de Artă Tulcea, sub conducerea lui Marin Cazacu, vor concerta douăzeci și unu de violoncele care vor oferi invitaților un periplu prin ritmuri de Dans țărănesc (Constantin Dimitrescu), Vals (Dmitri Șostakovici), Astor Piazzolla, Alla Turca Jazz (Mozart /Say) și multe altele.

Evenimentul are loc în cadrul celei de a 25-a ediții a Concursului Internațional de Interpretare ”George Georgescu” și este dedicat aniversării a 130 de ani de la nașterea dirijorului George Georgescu (12 septembrie 1887, Sulina–1 septembrie 1964, București).

Marin Cazacu
Marin Cazacu

Prezent pentru prima oară la Tulcea, ansamblul Violoncellissimo este unul dintre cele mai de succes ansambluri camerale românești din ultimii 20 ani. Acesta a fost înființat la iniţiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care începând de anul trecut este președintele juriului Concursului Internațional de Interpretare Muzicală ”George Georgescu”.

Alături de actuali și foști studenți ai UNMB, Marin Cazacu a deschis un drum nou în promovarea muzicii şi a tinerelor talente. Participările la Festivalul Internaţional ”George Enescu” din 2001 şi 2013 au fost considerate evenimente inedite și s-au bucurat de un imens succes. Concertul ”Violoncellissimo” din 4 mai 2008 de la Ateneul Român, când pe scenă au aparut 60 de violoncelişti și cel din 26 mai 2013 cu 100 de violonceliști au fost considerate evenimente de Cartea recordurilor.

Repertoriul ansamblului este alcătuit din piese originale şi transcripţii – muzică ușoară, populară, pop, clasică, contemporană și divertisment. Varietatea genurilor abordate reflectă posibilitățile tehnice şi expresive ale unuia dintre cele mai îndrăgite instrumente muzicale – violoncelul, instrumentul de suflet al lui George Georgescu.

Inițiat în urmă cu 25 de ani de către Liceul de Arte ”George Georgescu” și organizat cu susținerea Consiliului Județean Tulcea, a Primăriei Municipiului Tulcea și cu sprijinul unor investitori locali, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ”George Georgescu” este dedicat tinerilor din învățământul muzical preuniversitar (școli și licee de artă) și se desfășoară toate categoriile de instrumente, inclusiv muzică de cameră. Juriile care s-au succedat, formate din personalități reprezentative pentru domeniul interpretativ și cel universitar, au asigurat un înalt nivel de exigență și au contribuit la notorietate concursului. Concursul se desfășoară pe parcursul a trei zile, în luna mai. Anul acesta, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ”George Georgescu” este organizat în perioada 18–21 mai.
Deschiderea concursului a avut loc la Palatul Copiilor din Tulcea, joi, 18 mai, ora 18.00. Concurenții vor evolua, pe secțiuni, în trei locuri diferite: Liceul de Arte George Georgescu, Teatrul J. Bart și Palatul Copiilor Tulcea. Această ediție aniversară prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la nașterea dirijorului George Georgescu se va desfășura cu sprijinul Primăriei Tulcea și al Consiliului Județean Tulcea, precum și cu susținerea sponsorului S.C Alum S.A. Tulcea.

”Concursul Internațional de Interpretare Muzicală «George Georgescu» reprezintă o oprotunitate importantă oferită tinerilor muzicieni și, de-a lungul anilor, a devenit un reper de calitate, exigență și profesionalism.” – Dan Dediu, profesor doctor, rector UNMB.

George Georgescu dirijor

George Georgescu s-a născut la Sulina pe 12 septembrie 1887. Talentul său muzical s-a manifestat de timpuriu. A urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, continuând studiul violoncelului la Şcoala Superioară de Muzică din Berlin. Dupa primele succese internaţionale ca violoncelist, Arthur Nikisch şi Richard Strauss, marii muzicieni ai vremii, l-au îndrumat către cariera de dirijor. Astfel, în anul 1918 se află pentru prima dată la pupitrul Filarmonicii din Berlin. George Georgescu facebook
În anul 1921 este numit Director artistic al Societăţii Filarmonica, al cărei Preşedinte de onoare era Regele Ferdinand. Timp de patru decenii (cu o pauză de câţiva ani) este directorul general al Filarmonicii din Bucureşti.

George Georgescu dirijează, în această perioadă, atât în țară cât și în străinătate. Este invitat şi ovaționat peste tot ca unul dintre marii şefi de orchestră ai momentului: Viena, Berlin, Paris, Florența, Barcelona. Statul francez îi conferă cea mai înaltă distincție: Legiunea de Onoare.

După război devine directorul artistic al primelor două ediţii ale Festivalului ”George Enescu” şi colaborează cu muzicieni importanţi ai timpului precum: Sviatoslav Richter, David Oistrach, Yehudi Menuhin, Lola Bobescu.

De-a lungul carierei sale a încurajat și propulsat tinerele talente, printre „protejații” săi numărându-se Claudio Arrau, Henrik Szering, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Valentin Gheorghiu. Se stinge din viaţă la Bucureşti, pe 1 septembrie 1964.

George Enescu Pablo Casals and George Georgescu with the Bucharest Philharmonic Orchestra (1939)
George Enescu, Pablo Casals și George Georgescu, Filarmonica din București, 1938.

”«Un mare dirijor, fin, un muzician inspirat, un artist remarcabil… toate acestea sunt nişte caracteristici banale şi de obicei nu-ţi spun mare lucru, însă câteodată, într-adevăr, foarte rar, înţelesul adevărat al acestor cuvinte, care ne-au devenit obişnuite, parcă izvorăşte afară […] Şi cu Georgescu lucrurile stau tocmai aşa […] El niciodată nu căuta să epateze publicul cu efecte nemaiauzite, nu inventa niciodată nişte tempo-uri neobişnuite, nişte nuanţări inimaginabile.

El pur şi simplu interpreta magistral muzica.»

Rândurile de mai sus aparţin lui Aram Haciaturian. Dacă nu strălucesc stilistic, ele rostesc un fapt esenţial pentru arta dirijorală a lui George Georgescu. Farmecul lui izvora dintr-un amestec invizibil de înţelepciune, sensibilitate şi fantezie. Din liniştea firească a acestei combinaţii, din sugestia ei de ordine naturală. Totul părea de o limpezime înaltă, orânduit şi statornic iar această înălţime putea deveni pe neaşteptate familiară, «cu o uşurinţă de invidiat». George Georgescu inspira acea nobleţe a spiritului senin, care ştie să aşeze fiecare formă în matca ei, să dea volumelor armonie, să facă din disciplina riguroasă a unei linii sau culori elemente de supleţe. Vigoarea extremă sau delicateţea extremă, mişcarea grandioasă ori aburii sensibili ai unei melancolii secrete, tonul aspru, definitiv lângă spirala fugară a himerei găseau, fiecare, registrele adecvate de naturaleţe. Găseau cu deplină discreţie, fără afişarea vreunei urme de ostentaţie, măsura exactă a stilului unei epoci, compozitor, perioadă de creaţie.” Costin Tuchilă, ”O limpezime înaltă”. Citește integral în pagina Critică Muzicală, blogul Punctul pe cuvânt.

Sursa foto George Georgescu: https://www.facebook.com/gegeorgescu/?fref=ts.

Arhiva Musices

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.