Știri: ”Bran”, expoziție de peisaje fotografice semnată de Dinu Mendrea, la Tel Aviv

885
Dinu Mendrea Bran

Până la data de 31 martie 2017, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește expoziția de peisaje fotografice Bran, semnată de artistul fotograf israelian de origine română Dinu Mendrea. Expoziția reprezintă o invitație adresată publicului israelian de a descoperi frumusețea naturală a peisajelor unui sat din Transilvania. Vizitatorul este încurajat să facă o ”călătorie”, chiar și imaginară, către unele dintre cele mai impresionante peisaje ale României.

”Legătura părinților mei cu satul Bran a început din anii ’60. Cam în anul în care m-am născut, s-au hotărât să-și construiască acolo o casă de vacanță. Deși familia a rămas stabilită la București, mai toate vacanțele copilăriei mi le-am petrecut la Bran, unde m-am legat mult de oamenii, de peisajele, de miresmele, de muzica satului. Siliți de lipsa de perspective a anilor ’80, părinții au hotărât să emigreze, iar legile de-atunci i-au obligat să renunțe și la acea casă. Odată ajuns în Israel, dorul de Bran a început să mă macine. Douăzeci de ani mai târziu, dându-mi seama că nu mai sunt în stare – și poate nemaiavând nici rost – să confrunt nostalgia, am construit o nouă casă, la 100 de metri de cea veche, pe malul aceluiași pârâu. Este o mare bucurie să îmi pot petrece din nou o mare parte a vacanțelor acasă la Bran, alături de părinți și de copiii mei, născuți la Tel Aviv. Chiar atunci când circumstanțele nu îmi permit să mă aflu acolo, însăși opțiunea unei evadări este o mare consolare. Fotografiile expuse sunt impresii înregistrate de-a lungul plimbărilor prin sat. Sper să mă pot consacra în curând unui proiect de fotografie mai serios,  dedicat Branului, care să ducă și la realizarea unui album foto.” – Dinu Mendrea.

Expoziția este deschisă la sediul ICR Tel Aviv, B-dul Shaul Hamelech 8, etaj 6, de luni până joi între orele 10.00–16.00.

Născut în România, la București, Dinu Mendrea a emigrat în Israel în 1985, împreună cu părinții săi, ambii importanți fotografi români ai perioadei. În 1993, seria sa de fotografii Zidul Plângerii a fost expusă la Teatrul din Ierusalim. Absolvent al Departamentului de Studii Fotografice al Academiei de Arte și Design Bezalel, Dinu Mendrea a realizat numeroase lucrari fotografice, a căror publicare sub forma unor albume a fost apreciată de critica de specialitate: despre arhitectura și frescele mânăstirilor din Moldova, două albume despre Sibiu, peste 15 albume despre Israel pentru edituri din SUA și Europa, portrete de scriitori români participanți la Târgul de Carte de la Leipzig. Printre cele mai reprezentative proiectele ale artistului se numără: Trying To Be Twenty in Jerusalem – fotoreportaj alb-negru, publicat în mass-media din peste 17 țări, printre care SUA, Marea Britanie, Franța, Noua Zeelandă, Slovacia, și expus în peste 10 țări; Kotel – the Wailing Wall, serie de fotografii alb-negru realizate în colaborare cu Sandu Mendrea și expuse în Ierusalim, Copenhaga, Berlin, Munchen, Frankfurt, Gent, Toronto. De-a lungul activității sale de peste 25 ani în domeniul fotografiei documentare, Dinu Mendrea s-a impus ca unul dintre cei mai importanți artiști în domeniu și a publicat fotografii în cotidiene și reviste importante precum ,,National Geographic” ediția Israel -fotografii din România, India și Israel, ,,The Scotsman”, ,,Die ZEIT”, ,,FAZ”, ,,Süddeutsche”, ,,Neue Züricher Zeitung”, ,,Brigitte”, ,,Vogue”, ,,Libération”, ,,L’express”, ,,Journal du Dimanche”, ,,Le Monde Diplomatique”, ,,ELLE”, ,,Marie Claire”, ,,La Stampa”, ,,Corriere della Sera”, ,,Io Donna”, ,,Jerusalem Report”.

O parte a lucrărilor lui Dinu Mendrea pot fi văzute pe: http://www.dinumendrea.com/.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.