Hanami sau cum transpun japonezii primăvara într-o floare de sakura (cireș înflorit)

3755
Hanami - contemplarea ciresilor infloriti sakura in Japonia

Hanami (花見) sau, în limbaj formal, ohanami (お花見), se traduce literal drept „contemplarea florilor de cireș” și este, de departe, cel mai așteptat eveniment al primăverii japoneze. Timp de câteva zile, cireșii înfloriți, cunoscuți în cultura niponă drept sakura (桜 o さくら), marchează nu doar sfârșitul sezonului hibernal, ci și momentul de început al unei etape, despre care japonezii cred că va fi mai frumoasă și mai roditoare decât cea tocmai încheiată.

În practica cotidiană a primăverilor contemporane, hanami echivalează, în fapt, cu mii de grupuri de japonezi care organizează picnicuri sub ramurile înflorite, într-un peisaj dominat până la paroxism de flori albe, roz, roșii sau violacee. Oameni provenind din toate mediile sociale și de toate vârstele, renunță preț de câteva ore la activitățile cotidiene și se relaxează în acest mediu floral, a cărui splendoare apare cu recurență în marile capodopere ale artei nipone. De cele mai multe ori, hanami se poate prelungi până noaptea târziu, când poartă numele de yozakura (夜桜), tradus literarmente ca și „cireși de noapte„, când parcurile și templele sunt iluminate de felinare instalate special pentru această ocazie.

Contemplarea florilor de cireș se celebrează în Japonia încă din epoca Nara (710–794 d. Hr.), iar esența importanței sale rezidă în calibrarea ethosului nipon pe fundamentele filosofico-religioase ale shintoismului și budhismului: spiritualitatea shintoistă alocă un loc central venerării naturii și a manifestărilor sale, în timp efemerul existenței este reprezintă un nexus ideatic al filosofiei budhiste. Scurta durată de viață a florii cireșului sakura (桜)  – aproximativ 10 zile – reprezintă cu o acuratețe dusă la perfecțiune atât frumusețea existenței vieții, cât și trecerea nemiloasă a timpului.

Dacă aceste rânduri te-au convins să experimentezi hanami sau contemplarea florilor cireșilor sakura, trebuie să știi că, în Japonia, primele flori de cireș apar în Okinawa în sudul arhipeleagului nipon (la început de martie), iar ultimele în Hokkaido (la început de mai). Cele mai populare locații pentru hanami sunt parcul Yoyogi în Tokyo, Templul Kiomizudera în Kyoto, Grădinile Castelului din Osaka și parcurile din Nara și Arashiyama.

O locație unică este și Parcul Castelului Hirosaki, pe a cărui suprafață de 49 de hectare se află 2600 de copaci din peste 50 de varietăți de cireș, în special Somei-yoshino. Vechile registre păstrate la castel indică faptul că 25 de cireși au fost plantați în „Nishi-no-Kuruwa” în anul 1715, iar dintre aceștia, cireșii din varietatea Kanzan and Kasumi-zakura încă mai înfloresc în această perioadă a primăveri. Cireșii Somei-yoshino, plantați la începutul epocii Meiji (1868 – 1912) sunt consdierați cei mai în vârstă din Japonia și sunt extrem de populari printre amatorii de hanami.

Maruyama Park, cel mai vechi parc din Kyoto este renumit pentru uriașii săi cireșii plângători, iluminați noaptea cu felinare, fapt ce-l face într-un loc popular pentru cei care vor să celebreze yozakura. O opțiune vizuală interesantă este și Cărarea Filosofilor, o cărare – după îi spune și numele – care leagă templul Ginkaku-ji de altarul Wakaoji-jinja și care oferă o priveliște de cireși înfloriți pe ambele maluri ale lacului Biwa-ko. Petalele de flori căzute în apă adaugă o imagine unică frumuseții ritualului hanami, conferind o aură de mister și magie oricărei plimbări printre monumentele istorice de la Ginkaku-ji, Eikan-do sau Honen-in.

Parcul istoric din Nara, situat în jurul templelor Todai-ji, Kofuku-ji și al librăriei Shoso-in, a fost construit în era Tempyo (710-784), ocupând o suprafață totală de peste 660 de hectare. În parc există peste 1700 de cireși din diferite varietăți, inclusiv faimoșii cireși Narayae-zakura and Kokonoe-zakura.

Anual, Agenția Japoneză de Meteorologie elaborează și actualizează permanent un calendar al înfloririlor cireșilor sakura care poate fi accesat aici.

2 COMENTARII

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.