Știri: Cine-concert cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (30 ianuarie 2024, Berlin)

45
Imagine din filmul „Manasse” (1)
Imagine din filmul „Manasse”

logo icrInstitutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin și Ambasada României în Republica Federală Germană invită publicul marți, 30 ianuarie 2024, ora 19.00, la un cine-concert în contextul marcării Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, punând accent pe importanța educării noii generații și a informării publicului larg privind cultura și istoria evreilor români. Evenimentul va avea loc la sediulAmbasadei României în Republica Federală Germania.

În preambul, dr. Felicia Waldman va realiza o scurtă introducere despre contextul social și istoric al nașterii piesei de teatru care stă la baza filmului Manasse și provocările cu care s-au confruntat evreii din România în primele decade ale secolului al XX-lea, iar Bernd Buder, director de programe în cadrul Festivalului Filmului Evreiesc Berlin Brandenburg – despre filmul evreiesc și perceperea acestuia în Germania.

„Acompaniamentul la pian pentru Manasse e foarte aproape de sufletul meu. Filmul în sine este o bijuterie culturală, iar prin încorporarea melodiilor evreiești am vrut să stabilesc o legătură cu propria mea identitate culturală. În același timp, sper ca publicul să poată experimenta limbajul universal al muzicii și să înțeleagă profunzimea narațiunii filmului la nivel emoțional.ˮ – Tal Balshai.

În plus, va fi proiectat scurtmetrajul In memoriam Dan M. Schlanger, realizat în 2023 (producător: Arpad Harangozo, editor video: Andreea Serpe, scenariu: Daniela Simona Macovei), o sinteză a vieții și personalității regizorului, actorului și producător de film româno-israeliano-canadian, fost director al Festivalului de Film Evreiesc de la București, dispărut prematur în 2023.

Filmul Manasse a fost inspirat din piesa de teatru cu același titlu a lui Ronetti Roman (1853– 1908) și a avut o contribuție majoră la dezvoltarea cinematografiei românești. Turnat parțial în orașul Fălticeni și având ca temă intoleranța religioasă, filmul, extrem de dramatic și remarcabil vizual, are ca fundal o frumoasă poveste de dragoste între un român, Matei Frunză, și o evreică, Lelia, nepoata lui Manasse Cohen. Considerat drept „filmul anului” la lansarea sa în 1925, filmul mut Manasse în regia lui Jean Mihail este o piesă de referință în istoria cinematografiei românești.

Tal Balshai, pianist, compozitor și aranjor, a studiat pianul clasic și de jazz la Ierusalim, Berlin și New York.Concertele de succes l-au dus, ca pianist și acompaniator, în locuri importante din întreaga lume, precum La Scala din Milano, operele de stat din Hamburg, Berlin și Viena, Teatro Real din Madrid și Festivalul de la Salzburg. A acompaniat filme mute la pian și a dezvoltat un concept muzical pentru comedia Der große Sprung din 1927, folosind hiturile filmului de W.R. Heymann, a cărui partitură originală a fost distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Muzica și textele artiștilor evrei care au fost expulzați din Germania în 1933 – de la Weill și Eisler la Heymann și alți compozitori de film berlinezi din anii 1930 – caracterizează colaborarea sa artistică de lungă durată cu starul de operă Angela Denoke și actrița Dagmar Manzel.

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la adresa: anmeldung@rki-berlin.de.

Proiecția filmului Manasse are loc cu sprijinul Centrului Național al Cinematografie și a Arhivei Naționale de Filme din România.

Comunicat al ICR Berlin

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.