Știri: Cinemacitit: proiecția filmului ”Balanța”, regia: Lucian Pintilie (1 noiembrie 2018, București)

476
balanta lucian pintilie ion baiesu

logo rubrica imago leviathan.roJoi, 1 noiembrie, de la ora 18.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Creţulescu 8), va fi proiectat lungmetrajul ”Balanța” în regia lui Lucian Pintilie. Proiecţia va fi urmată de un dialog între scriitorul Marius Chivu și actorul Victor Rebengiuc.

”În ‘85, între două spectacole în Occident, mă găseam pentru câteva zile în București. Într-o seară, primesc un telefon de la Băieșu: Bătrâne, mi-a apărut o carte. Vreau să ți-o dau. Ad-o, eu plec mâine, o citesc în avion”, notează Lucian Pintilie în volumul ”Bricabrac”. Așa a început povestea filmului ”Balanța” și a colaborării dintre Ion Băieşu și Lucian Pintilie.

Povestea romanului cu acelaşi titlu a început în 1976, odată cu filmul de debut al regizorului Alexandru Tatos, ”Mere roșii”, după un scenariu de Ion Băieşu. De altfel, scenariul a reprezentat punctul de plecare şi pentru ”Balanţa”, singurul roman semnat de Ion Băieșu, publicat în 1985 într-o variantă cenzurată. Versiunea integrală a cărții a apărut abia în 1990 când Ion Băieşu a început să lucreze împreună cu regizorul Lucian Pintilie la scenariul filmului ”Balanța”, pe care nu a mai apucat să îl vadă. Pelicula s-a lansat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. În același an, 1992, Ion Băieşu s-a stins din viață.

Filmul prezintă povestea unei tinere absolvente care se luptă cu structurile rigide din România ultimilor ani ai perioadei comuniste. La momentul lansării în sălile de cinema (1992), ”Balanța” a înregistrat un număr impresionant de spectatori în ţară și a fost difuzat în Europa şi pe continentul american.

Victor Rebengiuc este o figură marcantă în teatrul şi în cinematografia românească. Din 1957 este actor al Teatrului ”Bulandra”, jucând în peste 200 de piese numai pe această scenă. După performanța sa cu filmul ”Pădurea spânzuraților” (1965) în regia lui Liviu Ciulei, Rebengiuc s-a lansat şi în cinema. A jucat în filmele lui Dan Pița (”Tănase Scatiu”, ”Dreptate în lanțuri”, ”Faleze de nisip”) și Lucian Pintilie (”De ce trag clopotele, Mitică?”, ”Balanța”, ”Prea târziu”, ”Paradisul ultimelor opriri”, ”Niki și Flo”, ”Tertium non datur”), Stere Gulea (”Moromeţii”) şi, mai recent, în peliculele regizate de Cristi Puiu (”Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”) sau Tudor Cristian Jurgiu (”Câinele japonez”). Pentru rolul interpretat în ”Câinele japonez”, Victor Rebengiuc a fost recompensat în 2014 cu Premiul Gopo pentru cel mai bun actor.

Marius Chivu este scriitor, cronicar literar şi traducător. A publicat cărţi de poezie (”Vântureasa de plastic”), proză scurtă (”Sfârşit de sezon”), jurnale de călătorie (”Trei săptămâni în Anzi” şi ”Trei săptămâni în Himalaya”), precum şi un volum de interviuri cu scriitori (”Ce-a vrut să spună autorul”). A editat mai multe antologii, printre care 111 cele mai frumoase poeme de dragoste din literatura română (împreună cu Radu Vancu) şi ”Best of. Proza scurtă a anilor 2000”. A tradus din Richard Ford, Paul Bailey, Tim Burton, Oscar Wilde şi Lewis Carroll. Este redactor-editor al revistelor ”Dilema veche” şi ”Iocan” – revistă de proză scurtă, precum şi realizatorul unui radio-talk săptămânal cu scriitori numit „All You Can Read”, difuzat pe www.UrbanSunsets.com. Împreună cu scriitorul Florin Iaru, ţine cel mai longeviv atelier de creative writing din România.

Comunicat al Muzeului Național al Literaturii Române din București

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.