Știri: Colecția lunii: Marcu Beza – Hortensia și Vasile G. Beza (25 august 2018, București)

346
marcu beza colectia lunii

Sâmbătă, 25 august 2018, începând cu ora 11.00 la Muzeul Colecțiilor de Artă din București, va avea loc o nouă prezentare a Colecției Marcu Beza  – Hortensia și Vasile G. Beza.

Situată la confluența dintre artă și istorie, colecția a fost inițiată de Vasile G. Beza în memoria fratelui său, Marcu Beza (1882 – 1949), scriitor, membru al Academiei Române, profesor de limba română la King’s College din Londra (1909 – 1914 și 1920 – 1932), diplomat la Ierusalim (1933 – 1939) și consilier cultural la Londra (1939 – 1946). Colecția are ca centru de interes un nucleu de piese de mobilier și obiecte de utilitate practică din Turcia, Palestina și Iran. Acestui grupaj ce definește specificul oriental al colecției, achiziționate de Marcu Beza în perioada 1933 – 1939 printr-un negustor local din Ierusalim, i se mai alătură: piese de costum și podoabe din Macedonia, piese de cult iudaice și creștin-ortodoxe, fragmente arheologice din Palestina, Siria și Liban, precum și piese ceramice și de porțelan din Grecia, Italia și China.

Colecția este completată de câteva picturi și desene realizate de Rodica Maniu, Samuel Mützner, arh. Gheorghe Simotta și Hans Aecher, precum și litografii cu tematică orientală sau cu imagini ale monumentelor reprezentative ale Ortodoxiei, ce evocă cercetarea de teren întreprinsă de Marcu Beza pentru a identifica legăturile Țărilor Române cu vechile așezăminte monahale, concretizată prin apariția volumului ”Urme românești în Răsăritul Ortodox”, în 1937.

În 1971, colecția de artă orientală Marcu Beza a fost deschisă publicului în două camere și un hol din locuința donatorului Vasile G. Beza, situată pe str. Berzei, la nr. 17, iar de la inaugurarea Muzeului Colecțiilor de Artă, din august 1978, face parte din expunerea permanentă.

Participarea se face pe baza biletului de acces în muzeu, în limita locurilor disponibile. Sunteți rugați să veniți cu 15 minute înainte de ora începerii. Prezentarea are o durată de aproximativ o oră.

Prezentarea face parte din programul aniversar al Muzeului Colecțiilor de Artă, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființare.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.