Știri: Ziua Limbii Române (26 august 2018, Roma)

593
Timotei Cipariu, bust, Muzeul Astra Sibiu
Timotei Cipariu, bust, Muzeul Astra Sibiu

F.O.R.I (Federația Organizațiilor Românești din Italia) și Cenaclul de la Roma celebrează duminică, 26 august 2018,  Ziua Limbii Române în cadrul ediției nr. 41. Ediție închinată celebrării Limbii Române și memoriei lui Timotei Cipariu. Adresa:Viale Palmiro Togliatti, 934, 00171 Roma RM, Italia.

Timotei Cipariu ( 21 februarie 1805, Pănade, plasa Hususău, comitatul Târnava-Mică – 3 septembrie 1887, Blaj) erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, ”părintele filologiei române”, poliglot (cunoștea circa 15 limbi). A colaborat la ”Foaia pentru minte, inimă și literatură” din Brașov cu studii, eseuri, versuri și traduceri. A fost membru fondator și primul vicepreședinte (1861 – 1866), apoi președinte (1877 – 1887) al societății ASTRA. A fost membru al Societății Literare Române (1866), viitoarea Academie Română, fiind ales mai târziu vicepreședintele ei. A fost membru al Societății Germane de Orientalistică.

A publicat o foarte lungă serie de studii asupra limbii române și a gramaticii sale, fiind considerat unul dintre întemeietorii filologiei și lingvisticii românești. Prin studiile sale a căutat să dovedească drepturile istorice ale poporului român și originea sa romană. Influențat de Școala Ardeleană, a fost unul dintre adepții latinismului și ai ortografiei etimologice, fapt pentru care a propus folosirea predilectă a cuvintelor de origine latină și evitarea cuvintelor de origine nelatină. Pe tărâm politic s-a numărat printre militanții pentru drepturile poporului român din Transilvania, fiind unul dintre cei zece secretari ai Adunării Naționale de la Blaj din 1848. Membru în Delegația trimisă la Curtea imperială din Viena spre a prezenta revendicările românești, membru în Comitetul Național Român din Sibiu, iar în 1863-1864 membru în Dieta de la Sibiu. (Sursa: Wikipedia)

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.