Știri: Concert al pianistei Mara Dobrescu în cadrul Festivalului Internațional ”Propatria” de la Roma (29 septembrie 2018)

487
Mara Dobrescu - Propatria Roma

logo rubrica musica leviathan.roSâmbătă, 29 septembrie 2018, începând cu ora 20.00, Galeria de Artă a Accademia di Romania din Roma (Viale delle Belle Arti 110) va găzdui concertul Soleils de Nuit”, susținut de pianista Mara Dobrescu. Evenimentul marchează deschiderea celei de-a VIII-a ediții a Festivalul Internațional ”Propatria” – Tinere Talente Românești, care se va desfășura în capitala italiei în perioada 29 septembrie – 21 octombrie 2018.

Programul concertului include piese de D. Lipatti, G. Enescu, A. Vieru, C. Debussy, F. Chopin, R. Schumann, B. Britten, J. S. Bach/F. Busoni, D. Scarlatti, W. A. Mozart, E. Grieg, Clara Schumann, P. Hersant și Robert Schumann.

Evenimentul este organizat de Accademia di Romania in Roma, Asociația Culturală PROPATRIA din Roma, Ambasada României în Republica Italiană și Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma, în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Institutul Cultural Român.

Cu această ocazie va avea loc și lansarea albumului omonim la pianistei Mara Dobrescu, produs în 2017 de casa de discuri Paraty.

Cea de a VIII-a ediție a Festivalului ”Propatria” va marca celebrarea Centenarului Marii Uniri și va fi însoțită la inaugurare de proiecții video și jocuri de lumini atât pe fațada Accademia di Romania in Roma (intrarea dinspre Viale delle Belle Arti 110), cât și în timpul concertului. Artistul Geo Florenti va prezenta publicului în premieră, cu această ocazie, o scenografie realizată din instalații luminoase cu consum zero de energie.

În cadrul deschiderii festivalului, pe esplanada Galeriei de Artă a Accademia di Romania in Roma, Marei Dobrescu i se va alătura și tânărul violoncelist italian Leonardo Cianferra, invitat de Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma pentru a susține două momente muzicale.

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Pentru rezervări: 06 320 15 94; e-mail: accadromania@accadromania.it

Se poate aprecia numai sonoritatea cristalinăși fluiditatea articulațiilor. Mereu preocupată de rigoare, echilibru și eleganță” (Michel Le Naour, ”Le Monde de la Musique”).

Renumita pianistă de origine română Mara Dobrescu stabilită în Franța și-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică George Enescu, la clasa prof. Gabriela Stepan. Foarte repede este remarcată de public și critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, dar și eleganța și finețea frazărilor sale. Acordarea unei burse de studiu de către Guvernul Francez pe o perioadă de trei ani îi permite să absolve studiile Conservatorului Național Superior din Paris cu cele mai înalte distincții, ea devenind foarte repede laureată a numeroase Concursuri Internaționale și bursieră a Fundațiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia și Lili Boulanger. Obține de asemeni un master în muzică contemporană la Conservatorul Național Superior din Geneva.

Mara Dobrescu este invitată să concerteze în recital sau ca solistă atât pe cele mai importante scene din Paris: Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l’Auditorium du Musée d’Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle, cât și în numeroase festivaluri ca Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival, dar și pe scena Concertgebouw din Amsterdam, Bozar și La Monnaie din Bruxelles. Susține recitaluri și concerte în Italia, Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, iar debutul său în Statele Unite ale Americii la Chicago și New York se bucură de un mare succes. Înregistrează pentru Radio și Televiziunea Română, pentru Radio France și Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciată de presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). În paralel cu cariera solistică, Mara Dobrescu este pasionată de dramaturgia gestului muzical și participă la numeroase proiecte bazate pe îmbinarea între literatură, muzică și teatru. Fiind o mare iubitoare de muzică de cameră, evoluează în compania celor mai talentați muzicieni din generația sa, făcând parte și din Quartetul Face à Face (2 piane și 2 percuții) cu care concertează în întreaga lume. Mara Dobresco se bucură de îndrumarea unor mari maeștri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard și Dominique Merlet.

Robert Schumann, Fantezii pentru pian, op. 12, nr. 4, ”Grătare” – interpretează Mara Dobrescu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.