Știri: Concert-conferință ”Enescu pe înţelesul tuturor” la Chişinău (25 septembrie 2018)

374
Stefan Ignat Lacramioara Cristescu Ioana Maria Lupascu Enescu

logo rubrica musica leviathan.roMarți, 25 septembrie 2018, începând cu ora 11.00Sala Mare de festivități a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău găzduiește concertul-conferinţă ”Enescu pe înţelesul tuturor”, un produs al colaborării dintre Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chişinău și Muzeul Naţional ”George Enescu” din Bucureşti.

Concertul-conferință ”Enescu pe înţelesul tuturor” a prins contur în urma unei analize a celor șapte producții ale operei „Oedipe”, realizate în Statele Unite ale Americii, Italia și în România de baritonul Ștefan Ignat. Din dorința de a aduce mai aproape de public mitul lui Oedipe și muzica din capodopera enesciană, baritonul Ștefan Ignat propune o formulă de prezentare inedită, aflată la granița dintre concert și conferință, ce are în prim-plan interpretarea operei ”Oedipe” prin prisma melosului popular, a ethosului romanesc. Baladele, doinele, dansurile populare și bocetele – forme folcloric-muzicale specifice spațiului cultural românesc vor fi exemplificate în contextul desfășurării liniei melodice și dramaturgice a operei Oedipe”.

Baritonul Ștefan Ignat şi soprana Lăcrimioara Cristescu, acompaniaţi de Ioana Maria Lupaşcu (pian) vor exemplifica toate aceste părți muzicale precum și elemente ale vocalității, unice în compozitia universală. O atenție deosebită se va acorda bocetelor cuprinse în partitură. Vor fi exemplificate prin cânt bocetele pe care George Enescu le-a adunat și inserat în partitură. De asemenea, vor fi prezentate și interpretate momentele de jazz întâlnite în partitura enesciană și cele de belcanto, ariile și momentele de mare anvergură muzicală extrase din partitură.

În paralel cu concertul are loc și o expoziție dedicată lui George Enescu, organizată sub forma a 12 panouri de dimensiuni 1 m x 2 m care conţin imagini, fotografii si texte privind viaţa şi opera marelui compozitor român.

Proiectul a fost prezentat până în acest moment în România (Muzeul Național ”George Enescu”, Opera Națională București, Filarmonica Banatul din Timișoara, Casa Memorială „George Enescu” din Sinaia, Casa Memorială din Tescani, Sala Patria Brașov, Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu” din Oravița, Casa de cultură din Beiuș, Opera Română din Craiova, Universitatea de Muzică din Cluj-Napoca, Oradea – Biblioteca Judeteană, Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, Opera Română din Timișoara, Biblioteca Astra-Sibiu, Reghin – Casa de cultură ”Eugen Nicoara”, Festivalul international ”George Enescu”, Oradea – Filarmonica de stat, Muzeul Național Cotroceni, Filarmonica ”George Cavadia” din Brăila), ICR Praga – Academia de Muzică din Praga, Gyula – Ungaria și în Statele Unite ale Americii (ICR New York).

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chişinău şi Radio Datina.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.