Știri: Concert extraordinar de Ziua ”Madrigalului” (26 februarie 2017)

993
Ziua Madrigalului corul national madrigal marin constantin

Corul Național de Cameră ”Madrigal-Marin Constantin” va susține un concert extraordinar pentru a marca Ziua ”Madrigalului”, duminică, 26 februarie 2017, începând cu ora 17.00, la Sala de spectacole “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică București. Concertul este consacrat împlinirii a 92 de ani de la nașterea regretatului dirijor și compozitor Marin Constantin, fondatorul Corului ”Madrigal”.

Corul Madrigal
Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”

Invitatul special al acestei ediții este dirijorul de talie internațională Ion Marin, fiul maestrului Marin Constantin și director de onoare al Corului Național de Cameră ”Madrigal – Marin Constantin”. El este inițiatorul și președintele fondator al Programului Național ”Cantus Mundi”, direcție a Corului ”Madrigal înființată în 2011. Alături de membrii Corului ”Madrigal” vor urca pe scenă patru coruri de copii din Programul Național ”Cantus Mundi” din țară, reuniți sub coordonarea dirijoarei Anna Ungureanu.

Anna Ungureanu
Anna Ungureanu

Programul concertului extraordinar va cuprinde un repertoriu compus din piese care au făcut istorie în repertoriul celebrului cor, piese renascentiste în limbi diferite și cântece românești de factură bizantină, clasică, folclorică și modernă. Printre acestea se numără și două compoziții ale maestrului Marin Constantin. La final, potrivit tradiției, se va intona imnul Corului ”Madrigal”, împreună cu toate generațiile de madrigaliști prezente în sala de concert.

Personalitate a scenei muzicale internaţionale, Ion Marin este unul dintre puţinii dirijori români care au atins celebritatea la nivel mondial, atât în aria simfonică, precum şi în cea a operei.

Ion Marin
Ion Marin

De la Orchestra Filarmonicii de Stat din Rusia, la Deutsche Oper Berlin, Hamburgische Staatsoper, Dresden Semperoper, Opernhaus Zürich, Paris Bastille, La Fenice, Metropolitan Opera, Orchestra Națională Île de France, bagheta maestrului a coordonat ansambluri impresionante de muzicieni, promovând în același timp numele României pe fiecare scenă. În prezent, renumitul dirijor colaborează pentru a doua oară cu celebrul Teatro alla Scala din Milano, unde pregătește premiera producției Anna Bolena de Gaetano Donizetti.

Compozitor și dirijor, Marin Constantin a pus bazele Corului ”Madrigal” în 1963, fiind un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc, precum și muzica tradițională şi contemporană românească. S-a dedicat muzicii, debutând ca dirijor de coruri studențești și de amatori precum Corul Universității și Corul Sindicatului din Învățământ din București (1949–1951). A fost asistent la Facultatea de Filosofie din București (1948–1952), iar din 1954 a fost șeful sectorului muzical în Casa Centrală a Creației Populare (1954–1955), director general, dirijor al Ansamblului UTC din România (1951–1974), director adjunct al Direcției Muzicii din Ministerul Culturii (1960–1965), apoi profesor la catedra de Dirijat de Cor la Conservator (din 1960). Între 1966–1969 a fost directorul general al Operei Române. Maestrul Marin Constantin a fost membru

Marin Constantin
Marin Constantin

al Uniunii Compozitorilor (din 1956), fiind autorul multor piese corale. A fost fondator al Corului Universității din București (1948), Capelei Corale ”Gheorghe Cucu” (1958) și al Corului Național de Cameră ”Madrigal” (1963). Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la evenimentul de adio din 2010, a fost dirijorul Corului ”Madrigal” al Conservatorului din București, un ansamblu de excepție, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea. A susținut peste 4000 de concerte în țară și în lume, în cadrul unor importante festivaluri: George Enescu (România), Bordeaux (Franța), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franța), Toamna Varșoviană (Polonia), Anul Marcian (Veneția, Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia), Ohridsko Leto și Belef (Belgrad) etc.

Biletele pentru Concertul extraordinar din 26 februarie al Corului Național de Cameră ”Madrigal-Marin Constantin” pot fi achiziționate de pe bilete.ro.

Marin Constantin, Una vita per l’arte, film de Bernanda Marin, 2010,  Marin Constantin Museum

Arhiva Nuntiatum

Arhiva Musices

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.